RAPORT logo

Ministr kultury se sejde s kastelány SHK 10. října

Hrady přišly skoro o čtyři milióny

KŘIVOKLÁT (bed). Před dvěma týdny jsme otiskli otevřený dopis kastelánů Státních hradů Křivoklátska ministru kultury ČR Pavlu Dostálovi, v němž kritizovali postoj ministerstva k financování památkových objektů, včetně národních kulturních památek. Koncem minulého týdne jsme obdrželi zprávu o „reakci“ pana ministra i Národního památkového ústavu v Praze.

„Pan ministr Dostál mi volal a přislíbil, že se s kastelány Státních hradů Křivoklátska sejde po návratu z dovolené. Schůzka je ale svolána až na 10. října 2003, což potvrdil pan ministr telefonicky vedoucímu SHK Ing. Kasalickému. Přestože jsme několikrát žádali také o schůzku s vedením Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze k problémům správy Státních hradů Křivoklátska, nikdo se s námi nesešel, nikdo s námi nic neprojednává a ředitel Ing. arch. Láska nás dosud ani nepřijal, ani na objekty nepřijel,“ nastiňuje současný stav křivoklátská kastelánka Marie Šindelková.

Situace na objektech SHK se začíná stávat kritickou. Dne 27. srpna 2003 byla Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm středních Čech v Praze Státním hradům Křivoklátska provedena úprava rozpočtu. Byly jim odejmuty prostředky na údržbu a stavební a restaurátorské práce ve výši 3.836.000 Kč, přestože výnosy Státních hradů Křivoklátska, plánované na rok 2003, jsou už nyní překročeny.

Zatímco plán výnosů SHK na letošní rok počítá se 7,5 milióny Kč, vykázaly hrady už k 31. 7. částku 7,545.000 Kč. Ke stejnému období vykazují náklady SHK 5.349 tis. Kč (plán nákladů na rok 2003 kalkuluje po snížení s 8.316 tis. Kč (původně 12.449 tis. Kč). Kritická situace nastává v oblasti staveb, údržby a restaurování. Z původního plánu 6.842 tis. Kč zůstalo SHK po odebrání výše zmíněné částky pouhých 3.006 tis. Kč. Jenom rekonstrukce mostu na hrad Krakovec si vyžádá 1.400 tis. Kč. Na údržbu, stavby a restaurování na NKP Křivoklát, NKP Točník a Žebrák, hradě Krakovec a Hamousově statku ve Zbečně tedy zbývá pouhých 1.606 tis. korun. „Po tak drastickém snížení rozpočtu nebude možné zajistit některé akce, které by měly zabezpečit odstranění havarijních stavů na uvedených objektech,“ dodala Marie Šindelková.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]