RAPORT logo

Městu Nové Strašecí je pět set let

Velkolepé oslavy strašeckého půlmilénia přijel pozdravit
i král Vladislav II

NOVÉ STRAŠECÍ (bed). Před pěti sty lety, dne 24. srpna 1503, povýšil král Vladislav II. Jagellonský obec Strašecí na město. Tuto klíčovou historickou událost si připomněli Novostrašečtí velkolepou slavností v sobotu 6. září. Dá se říci, že jim vyšlo úplně vše. Slunečným počasím počínaje, přes kvalitní a pestrý program a konče mimořádným zájmem měšťanstva.

„Bylo to skvělé, celá slavnost neměla jedinou chybičku, jsme nadšeni,“ komentovali dění na náměstí a v jeho okolí novostrašečtí patrioti Vladimír Štěrba a František Červenka. A měli pravdu. Oslavy začaly s úderem desáté dopolední, kdy se po úvodním slovu starosty Jakuba Kleindiensta vydal několikasethlavý průvod ulicemi města. První zastavení bylo Na Kocourku, kde pan starosta (oděný do stylového kostýmu) položil první z pěti set kamenů k renovované pískovcové zdi, která je torzem původního městského opevnění. Druhé zastavení se konalo u kostela Narození Panny Marie, kde po krátkém vystoupení folklórního souboru Čtyřlístek průvod přivítal nový strašecký farář P. Vít Uher. Připomněl občanům pohnutou historii chrámu a trošku nedůvěřivě pokukoval po ohyzdné stařeně, připomínající čarodějnici (skvěle ji ztvárnila ředitelka ZUŠ Jiřina Kinkalová). Husův sbor (původně synagoga) byl místem třetího zastavení. Učitelka gymnázia Iva Dvořáková na tomto místě vzpomenula osudů strašecké židovské komunity. Několik gotických skladeb zahrála Musica Canora a průvod se vydal k poslednímu místu zastavení, před ZUŠ. Opět zazpíval a zatančil Čtyřlístek a starosta pozval občany před tribunu na střed náměstí, kde za „přísného dozoru“ sochy Rudoarmějce začal pestrý celodenní program. Na pódiu a v protilehlém parku se střídali Musica Canora, orientální tanečnice a šermíři ze skupiny Fechtýři. Své umění předváděli kouzelníci Michal Isteník a Roman Štabrňák. Všudepřítomní „středověcí“ jarmareční trhovci nabízeli vkusné výrobky a čivy dráždící laskominy. Občas vše přehlušil výstřel z mušket královských mušketýrů, kteří pod velením přísného plukovníka dohlíželi na pořádek ve městě.

Ve 14 hodin zazněly náměstím slavnostní fanfáry Novostrašeckých pozounérů a v kočáře taženém dvěma bílými koňmi vjel před jásající dav, provolávající bouřlivé vivat, král Vladislav II. (jen zasvěcení v něm poznali dobře nalíčeného JUDr. Václava Stiebra). Opakovala se scéna stará pět set let. Král vyslechl žádost purkmistra a konšelů o povýšení Nového Strašecí na město a milostivě jí vyhověl. Radost přítomných neznala mezí. Divadélko oživující zápisy ze smolných knih sice připomnělo, že ne všechno v uplynulém půlmiléniu bylo O. K., ale lid to bral na lehkou váhu a výtečně se bavil při historické módní přehlídce a celé plejádě dalších účinkujících (kromě již zmíněných hrály v atriu ZUŠ Modrá muzika, Čtyřlístek, Demnato a Vanuatu Tuvali).

Kdo zatoužil po klidnější atmosféře, mohl navštívil některou z výstav. Na MěÚ vystavoval zahradní keramiku Milan Hofman a kresby historických objektů František Bečvář. Vše doplňovaly staré pohlednice z Novostrašecka. V galerii ZUŠ zase předváděli své práce tamní žáci a obrázky vystavovaly děti Speciální školy při Fakultní nemocnici v Praze – Motole. V muzeu si mohli návštěvníci prohlédnout zajímavou výstavu vztahující se k dějinám cechů ve městě a okolí. Nezaháleli ani sportovci, kteří uspořádali v areálu Na Kocourku hokejbalový turnaj. Oslavy 500 let povýšení Strašecí na město vyvrcholily večer historickým plesem v hotelu Duo a famózním půlnočním ohňostrojem (přečíst si o nich můžete v příštím čísle).          

Tomáš Bednařík 


[ Zpět na domovskou stránku ]