RAPORT logo

Podnikatelé více zdaňují

RAKOVNÍK (ps). Podle plnění rozpočtu za první pololetí to vypadá, že do městského rozpočtu nateče v letošním roce více peněz, než se očekávalo. Hlavně zásluhou vyšší daňové výtěžnosti z podnikání právnických a fyzických osob.

Daň z příjmu fyzických osob z podnikání by mohla být vyšší o 4,5 milionu a také právnické osoby by měly odvést do rozpočtu o 3,5 milionu více, než se plánovalo. O půl milionu se zvýší dokonce i daň z nemovitostí. „Je to zatím jen odhad, ale první polovina roku naznačuje, že by to mohlo takto vyjít,“ vysvětluje vedoucí finančního odboru Petr Březina. Rada na základě těchto odhadů připravila do zastupitelstva návrh na změnu rozpočtu.

Dalšími neplánovanými penězi přispěje do rozpočtu i bazén (o 100 tisíc více ze vstupného), třídění odpadů (324 tisíc) a prodej nemovitostí (půl milionu pozemky, 1 milion byty). „Více příjmů je pro nás signálem pro navýšení výdajů, proto připravujeme do zastupitelstva návrh akcí, které bychom chtěli finančně podpořit nebo posílit,“ vysvětluje starosta Nejdl. Nejvíce peněz by mělo plynout do nákupu pozemků (5 milionů). Jednak na obchvat, ale i pro další nákupy, nabízí se totiž možnost získat i strategický pozemek u Vysoké brány. Posíleny by mohly být i další opravy komunikací, budování inženýrských sítí na Zátiší, oprava schodů pod nádražím ČD, nová lávka u koupaliště nebo i nákup výpočetní techniky. „Jak větší daňová výtěžnost koresponduje s celkovou ekonomickou situací v zemi, si netroufám hodnotit, ale skutečně to vypadá, že z daní dostáváme více peněz, než vloni,“ uzavírá Březina.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]