RAPORT logo

Patnáct škol zůstalo zavřených

RAKOVNÍK(bed). Jednodenní stávky na podporu svých požadavků se 1. září zúčastnilo v okrese Rakovník zhruba 70% učitelů a školských zaměstnanců. Uzavřeny zůstaly všechny tři základní školy v Rakovníku, dále ZŠ v Novém Strašecí, Jesenici, Lubné, Lužné, Kolešovicích, Mutějovicích a Řevničově, malotřídka v Pavlíkově, Gymnázium Z. Wintra v Rakovníku, Gymnázium J. A. Komenského v Novém Strašecí, SZŠ Rakovník, SOUZ Nové Strašecí a Speciální školy Rakovník. Tedy 10 ze 17 plně organizovaných základních škol, 1 z 9 malotřídek a 5 ze 13 školských zařízení zřizovaných krajem.

„Řada školských zařízení se sice stávky nezúčastnila, ale požadavky stávkujících podporuje. Tak je to například u rakovnických a novostrašeckých mateřských škol a malotřídek, kde je ředitel zároveň jediným učitelem. Ten podle zákona stávkovat nemůže,“ uvedl člen oblastní rady odborového svazu pracovníků školství a ředitel ZŠ v Lubné Jiří Aichinger.

Připomeňme si, jaké byly požadavky stávkujících. Lze je v podstatě shrnout do čtyř bodů: 1. vzrůst objemu mzdových prostředků v regionálním školství v roce 2004 o 10 miliard korun, 2. plné pokrytí nové 16 třídní platové tabulky, 3. vyplacení 13. a 14. platu a 4. nezkrácený objem nenárokových složek platu.

Krajský úřad našemu listu poskytl přehled o průměrných hrubých platech učitelů a zaměstnanců školství v kraji za 1. pololetí roku 2003. Podle tohoto přehledu pobírají pedagogové škol zřizovaných krajem v průměru 19.133 Kč měsíčně, nepedagogičtí zaměstnanci škol zřizovaných krajem 11.307 Kč měsíčně, pedagogové škol, předškolních a školských zařízení zřizovaných obcemi 16.872 Kč měsíčně a nepedagogičtí zaměstnanci ve stejných zařízeních 9.248 Kč měsíčně.

Podle sdělení odborových předáků OS pracovníků ve školství proběhla stávka v okrese Rakovník v klidu, a pokud bude třeba, je pravděpodobné, že bude v průběhu letošního roku zopakována v delším časovém období.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]