RAPORT logo

Až na Kleopatru průjezdy osiřely

R A K O V N Í K (ps). Během šesti dnů provedl obecní živnostenský úřad deset kontrol u osmi prodejců v průjezdech domů na Husově náměstí. Prověřoval, jak splňují podmínky nového tržního řádu města. Celkem byly uloženy blokové pokuty ve výši 9000 Kč a prodejci nakonec až na jedinou výjimku průjezdy vyklidili.

Na tvrdý odpor narazili zástupci úřadu pouze v průjezdu domu čp., kde sídlí též Klenotnictví a obchod s koženým zbožím Kleopatra. Prodejce, kterého navíc podporuje i majitel objektu a nabádá jej, aby prodej nerušil, odmítl zaplatit pokutu, a proto bude v jeho případě zahájeno správní řízení s možností sankce až do 30 tisíc korun. „Majitel obchodu nás navíc upozornil, že také město porušuje svůj vlastní tržní řád, a to hned v několika případech. Předně kulturní centrum není zkouladováno pro prodej zboží, a přesto se tu pořádají pravidelné tržní akce. Proto jsme je okamžitě ukončili. A podobně je na tom i další městský objekt - Dům osvěty. Také tam musíme dát věci do souladu s tržním řádem. Panu Vachtlovi za jeho upozornění tímto děkujeme,“ doplňuje starosta Zdeněk Nejdl.

Opatření proti prodejcům v průjezdech náměstí však zasáhlo i prodejce mimo centrum. Např. stánek u Penny marketu. I jeho nájemce zaplatil pokutu 2000 Kč a ukončil prodej. Další kontroly se zaměřily na tzv. předzahrádky a také zde úřad ve dvou případech vyměřil pokuty, a to provozovatelům U Mušketýra a U Zlaté Slepice. V těchto případech však nebudou předzahrádky rušeny, ale musí požádat o povolení.

Nyní se úřad hodlá zaměřit také na prodejní buňky na Váze a Sekyře, protože i ty by měly mít platnou kolaudaci a splňovat zákonné podmínky pro prodej zboží.

[ Zpět na domovskou stránku ]