RAPORT logo

Bude se Rack Reyd stěhovat?

R A K O V N Í K. Napjatá situace kolem další existence motosrazu Rack Reyd na rakovnickém Tyršově koupališti kulminuje. Hrozí totiž, že se sraz bude muset stěhovat jinam a dost možná, že i úplně mimo Rakovník. Klub Astacus, který jej pořádá, proto ve středu večer uspořádal ve svém klubu tiskovou konferenci. Pozvání přijal i zástupce společnosti ÚMK, která koupaliště provozuje, a zástupce radnice. K dohodě nedošlo. Rada města teprve bude jednat. Týdeník Raport vám proto nyní přináší exkluzivní vyjádření všech tří zúčastněných stran, abyste vy sami mohli posoudit, kdo má v kauze Rack Reyd pravdu.

Milan Gašpárek, jednatel ÚMK

Jediným, ale zásadním problémem je, že se Rack Reyd koná ve špičce sezóny na koupališti. My jsme areál po mnohaletém úsilí zkultivovali nejen pro Rakovničany, ale pro návštěvníky z celé republiky. Stálo nás to nezměrné množství úsilí a peněz – dnes je chloubou města.

Rack Reyd, podobně jako další masové kulturní akce, však do sezóny brutálně zasahují. Všichni to chápou a respektují, jen motorkáři ne. I pořadatel tradičních zábav Brutusu se přizpůsobil a dvě zábavy přesunul na květen a září, tedy mimo špičku. V tomto termínu bych nic proti srazu neměl.

Motorkáři však ustoupit ze srpnového termínu nechtějí. Bohužel, přes jejich veškerou snahu o úklid na koupališti po každém motosrazu zůstává veliká spoušť. Z ní se příroda nevzpamatuje ani do konce roku. Navíc se může stát, že přijde větší průtrž mračen, která odpady a fekálie spláchne do vody. Pravidelné měření hygienickou stanicí pak prokáže kontaminaci a areál pochopitelně do konce sezóny zavře.

Co potom? Kdo bude hradit škody? Kdo to vysvětlí rekreantům? Pokud mi ale město nařídí, že musím motorkáře na koupaliště pustit, budu to akceptovat. Odpovědnost za škody pak bude ležet na bedrech radnice.

Jan Švácha, místostarosta Rakovníka

Nejprve bych řekl, že mě mrzel způsob, kterým toto setkání bylo vedeno. Byl jsem pozván na tiskovou konferenci a proti mně s panem Gašpárkem se posadilo dvanáct naštvaných motorkářů. To nemá s „tiskovkou“ nic společného, protože se člověk oprávněně cítí pod velkým nátlakem.

Ale nechme to být, pojďme k problému. Já zatím nemohu tlumočit stanovisko města, neboť rada se ještě nesešla k jeho projednání. Osobně jej předložím co nejrychleji, protože vím, že takhle rozsáhlá akce se musí plánovat dlouho dopředu. Nechci spekulovat, jak se rada rozhodně, ale vidím šance tak 50 na 50.

Jinak si stojím za tím, že všechny akce, které se v Rakovníku dějí a přesahují jeho rámec, jsou pro město velkým přínosem. Na druhou stranu však považuji všechny výhrady, které předkládá jednatel ÚMK, za oprávněné. Zátěž tolika lidí a ještě k tomu na motorkách je pro takto dimenzovaný stánek opravdu extrémně vysoká a riziková.

Je pravdou, že se motorkáři snažili o různá řešení. Třeba naředit počet motorek na koupališti tím, že si propůjčí sousedící louku. Mám ale obavu, že ta spadá do CHKO Křivoklátsko, a ta to nepovolí. Rovněž si myslím, že i ostatní návrhy projdou jen těžko. Nicméně pořád platí, že když se lidé chtějí domluvit, tak se domluví.

Jaromír Tupý, člen klubu Astacus

Poslední ročník navštívilo tisíc motorkářů. Všichni jsou roztroušeni po celé republice, i v zahraničí. A termín prvního víkendu v srpnu mají za sedm let zažitý. Kdybychom předchozí ročníky pořádali třeba v červnu nebo září, problém by nebyl. Kdybychom ho ale teď kamkoli přesunuli, porušili bychom kontinuitu a zmátli lidi.

Od změny termínu srazu tedy nemůžeme ustoupit. To je, jako kdyby Raport najednou vyšel ve středu. Žádný solidní podnikatel přece nezmění termín své dodávky. Učinili jsme několik vstřícných kroků, jak situaci vyřešit. Dokonce jsme nabídli vyšší nájem. Vypadá to ale, že pan Gašpárek prostě nechce svůj názor změnit.

Možná ho štvou drobné škody typu prasklého prkýnka na WC, které vznikly. Ale i ty jsme vždy uhradili a v tom jsme ochotni pokračovat i nadále, i když ÚMK je spolupořadatelem akce, a tak by měl nést částečnou hmotnou odpovědnost. Zvlášť, když mu bombastickou reklamou děláme jméno po celé republice.

Nyní tedy hlavně přivítáme stanovisko města, ať už bude jakékoli. Pokud bude zamítavé, okamžitě přesuneme sraz jinam. Pravděpodobně mimo Rakovník a město tak o skvělý sraz přijde. Doufám ale, že to dopadne stejně jako před třemi roky, kdy Gašpárek poprvé proti Rack Reydu protestoval. Nakonec tehdejší starosta Pícl nařídil, že sraz na koupališti bude.

Marek Bradáč


[ Zpět na domovskou stránku ]