RAPORT logo

Podmínky ve výrobních halách jsou o něco horší než v kancelářích

DĚLNÍCI HODINU NA SPRCHU NEDOSTALI

O K R E S . Informace o mimořádných opatřeních proti horku, které v minulých zavedla rakovnická radnice, nás přivedla k myšlence zjistit, jaké podmínky mají lidé pracující manuálně ve výrobních halách nejvýznamnějších podniků v regionu. Zjistili jsme, že zatímco městští úředníci mohou celou jednu osminu pracovní doby strávit ve sprše, dělníci v rakovnických výrobních podnicích jsou na tom přece jen o něco hůře.

Horko i v zimě

Firma RAKO a.s., má s horkem zřejmě největší zkušenosti. Výroba dlaždic a obkladů je založena na vypalování v plynových pecích za použití tepla. Konec července byl ještě k tomu extrémně teplý a právě v těchto prostorách to bylo markantně znát. „S horkým provozem přichází pracovníci našich závodů do styku prakticky neustále. Pracoviště jsou vybaveny sodobary, u kterých není problém se občerstvit. Sprchy jsou k dispozici po celou pracovní dobu. Opatření, jaká zavedla rakovnická radnice, u nás nejsou dost dobře možná. Obsluha pece nemůže v nepřetržitém provozu na hodinu odejít. Pracovníci však mají možnost se vystřídat. V těch teplých dnech nebylo na pracovištích příjemně, ale snažíme se potřebám zaměstnanců maximálně vycházet vstříc,“ řekl pro Raport ředitel závodu 3 (RAKO III) Miroslav Vágner. (tělo)

Přístroje na vodu standardem

„Přístroje s chlazenou nebo horkou pitnou vodou u nás patří k základnímu vybavení každého pracoviště. Proto jsme během tropických veder nemuseli přijímat žádná mimořádná opatření,“ sdělil nám personální ředitel akciové společnost Procter and GamBle Rakona Ing. Emanuel Smutný. Teplota ve výrobních částech závodu, která v tomto podniku nejsou klimatizovaná, v podstatě kopírovala teplotu venkovní, takže dosahovala údajně až třiceti stupňů Celsia. (ps)

V pivovaru pijí sodu

V Královském pivovaru Krušovice nebyla v souvislosti s teplým počasím

přijímána žádná mimořádná opatření, pracoviště byla a jsou zajišťována standardně. Např. velín ve varně je vybaven klimatizací, v oddělení CK tanků je celoročně udržována teplota 7 – 10 stupňů, při které probíhá kvašení, ve firmě jsou na výrobních úsecích k dispozici tři sodobary. (ps)

„Klouzavá“ pracovní doba

„Umožnili jsme našim pracovníkům klouzavou pracovní dobu, aby mohli přijít do práce dřív a také dřív odejít, než vypukla ta největší vedra,“ řekla nám manažerka společnosti Permon Křivoklát se sídlem v Roztokách Mgr. Martina Koudelková. O dodržování pitného programu se tak musel každý zaměstnanec podniku postarat sám a na vlastní náklady. (bed)

Část podniku s klimatizací

Ani ve společnosti Český Intercontrol nepřistoupili během dlouhotrvajících extrémních teplot k žádným mimořádným opatřením. „Dodržování pitného režimu jsme vyřešili už před časem. Firma hradí zaměstnancům pití, a je na nich, aby pitný režim dodržovali. Navíc část našich provozů je klimatizovaná, takže vedro v nich zaměstnance nesužuje,“ říká jeden z vedoucích pracovníků společnosti Ing. Zdeněk Křováček a dodává, že k úpravě pracovní doby vedení firmy nepřistoupilo. (bed)

Minerálky zdarma

V podniku VALEO AUTOKLIMATIZACE, s. r. o., nejsou výrobní prostory klimatizovány a bez ohledu na přírodní podmínky je po celý rok na všech výrobních provozech tzv. sodobar s chlazenou pitnou vodou. „Aby těla pracovníků dostávala během tropických veder i patřičnou dávku minerálů, dostávali zaměstnanci na směnu zdarma litr a půl iontových nápojů ve formě minerálních vod,“ sdělila nám pracovnice personálního oddělení Petra Schejbalová. Kromě tohoto opatření mohli zaměstnanci po dohodě s vedoucím využít i klimatizovaných místností k odpočinku při případné nevolnosti. Zatím se však s žádným případem kolapsu u pracovníka nesetkali. Pro případy náhlé nevolnosti je v podniku k dispozici zdravotní středisko se stálou službou. (slv)

Cirkulace vzduchu zajištěna

Standardní opatření při vysokých teplotách okolního vzduchu probíhala i v podniku EBERSPÄCHER, s. r. o. „Provozy klimatizovány nejsou, ale pomocí odsávání máme zajištěnou trvalou cirkulaci vzduchu, což je ze zákona plně dostačující,“ odpověděl nám šéf rakovnického podniku Eduard Filip. Kromě toho jsou na pracovištích k dispozici nápojové automaty s pestrým výběrem teplých i studených nápojů a ledničky. (slv)

[ Zpět na domovskou stránku ]