RAPORT logo

Na senomatských silnicích kdosi ohrožuje řidiče a jejich pneumatiky

Šílený výrobce hřebů

S E N O M A T Y. Velmi nebezpečnou zábavu si už několik týdnů dopřává neznámý škodič u Senomat. V noci pokládá na silnici podomácku speciálně upravené hřebíky a hroty. Bezpočet řidičů už cestu přes Senomaty zaplatilo zničenými pneumatikami. Naštěstí zatím hřebíky nezavinily žádnou dopravní nehodu.

Přes stovku ostrých nástrah během čtyř týdnů posbírali policisté na silnicích v Senomatech. Pachatel si vybírá taková místa, kde řidiči podivný předmět nejsnáze přehlédnou. Hodně hřebíků se proto objevilo v úseku, kde silnice z kostek přechází v normální asfaltovku. Poslední „oběť“ – traktor John Deer – najel na hroty schované v železničním přejezdu na silnici ve směru na Hostokryje. Traktor má poškozené zadní pneumatiky a majiteli tak vznikla škoda 10 tisíc korun. Od té doby zatím nikdo další poškození kol nenahlásil.

S výrobou nástrah si ničitel pneumatik, který vůbec nedomýšlí, jak nebezpečná jeho záliba je, dává velkou práci. Zatímco prototyp byl pouze hřebík natlučený do kousku dřeva a natřený na černo, v poslední době už nástrahy zdokonalil. „Když totiž auto najede na hřebík, začne mu vzduch z pneumatiky ucházet, až když nástrahu z kola někdo vytáhne, proto hroty vylepšil. Do plexiskla s vyvrtaným otvorem zasadí krátkou kovovou trubičku se seříznutým hrotem. Po zabodnutí tak dírou vzduch začne unikat okamžitě. Pro řidiče je to velmi nebezpečné. Nechci domyslet, co by se stalo, kdyby na hrot najelo například ARO jedoucí k případu,“ říká plk. Stanislav Čapek, náměstek ředitele OŘ PČR Rakovník.

Černé nástrahy pachatel pokládá vždy na noc, aby byly lépe maskované. Položí je po celé šířce silnice. Zničil tak řidičům už bezpočet pneumatik. Přesný počet policisté neví, protože ne všichni poškození jim případ nahlásí. Silnice v Senomatech už prošel i služební pes, ani ten však policisty nedovedl k pachateli. 

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]