RAPORT logo

Motosraz Rack Reyd znovu sklidil obrovský zájem veřejnosti i samotných motorkářů

O DVANÁCT MOTOREK VÍC

R A K O V N Í K. Sedmý motosraz Rack Reyd se o víkendu opět zapsal do historie. Jednak nejvyšším počtem motorizovaných i pěších účastníků a pak také naprosto bezproblémovým průběhem.

Jen málokdo se o víkendu v Rakovníku divil, proč okolo něj burácejí silné kubatury. První víkend v srpnu je s motorkářským srazem Rack Reyd, který pořádá místní klub Astacus, již spjat takřka neodmyslitelně. Od premiérového ročníku, na který přijelo sotva 50 motorek, se letošního 7. dílu účastnilo 1018 strojů. Tím se opět posunul rekord, byť „jen“ o dvanáct účastníků.

„Trend stoupat byl zachován. Ale upřímně, nejsme moc rádi. Kapacita koupaliště ani Sekyry není nafukovací,“ přiznává čelní představitel Astacusu Jaromír Tupý. Ten rovněž dodává, že mimo spřáteleného německého „emsíčka“ pořadatelé nezaznamenali širší zahraniční účast tak jako loni. Na prestiži srazu to však nijak neubralo. „Rack Reyd je již pevně vrytý do myslí snad všech českých motorkářů. Minimálně tři čtvrtiny z nich se k nám pravidelně vrací,“ zdůrazňuje motorkář.

Snad pro svůj zdařilý průběh a vstřícné přijetí se na schématu 7. ročníku nic zásadního nezměnilo. V pátek, první den srazu, byl vyhrazen příjezdu účastníků. Přibližně 600 se jich také po ubytování na Tyršově koupališti pustilo do bohatýrského hodování. Kulisu jim dělal řízný beat a erotika.

Jedinou razantnější obměnou prošla kvůli loňskému drobnému karambolu trasa tradiční spanilé jízdy, ve kterou vyústila populární sobotní exhibice v ulici Na Sekyře. Místo Berounky se kolona projela po trase Nové Strašecí – Lány – Křivoklát – Městečko. „Příště se však k původní trase asi vrátíme. Lesní rovinaté úseky byly trochu nudné a navíc nás lidé čekali jinde. A každý motorkář je rád, když se na něj lidé podívají,“ uvažuje Tupý.

Na spanilou jízdu vyrazily asi dvě třetiny účastníků srazu, kteří před tím po poledni vyzdobili svými miláčky celou dopravní tepnu Rakovníka. Byli zvědavi na kousky, které předvede tradiční dvojice motocyklových kaskadérů. A nejen oni; hrozny diváků, lemující obě strany „Sekyry“, pořadatelé odhadují na 1500 diváků. To je opět historické maximum.

Exhibici dominovaly divoké kousky Marka Matouška a Miroslava Lisého. Především ďábelské přeskakování šestice ležících chlapů nebo výskok na 2,5 metru vysoký přívěs v režii Lisého uváděly ulici v šílenství. Potlesk si ale vysloužila i projížďka mladičkých řidičů v bugginách, důstojné defilé motocyklových veteránů či přehlídka luxusně upravených limuzín Tatra 603 a 613 a Fiatu 600.

Korunu na hlavu exhibice pak posadil moravský silák Láďa Hanzel. Ten se nejprve nechal přejet motocyklem (přitom ležel na desce s 956 hřebíky), poté si na břicho nechal najet levé kolo transitu (přitom ležel na střepech skla), aby nakonec několikatunové vozidlo roztáhl vlastními zuby.

Závěr druhého dne srazu pak opět proběhl na koupališti. Ačkoli parné počasí k návštěvě mírně odrazovalo, na diváky si rakovničtí motorkáři nemohli stěžovat. Sice ještě nedisponují přesnými čísly, ale účast na obou dnech odhadují na 2000 lidí.

„Nejdůležitější však je, že se Rack Reyd opět proběhl bez problémů. Žádné stížnosti na hluk, žádné problémy na silnicích ani v areálu koupaliště. Jen za tu kratičkou dobu, co po skončení srazu členové Astacusu procházeli ulicemi města, jsme si vyslechli velkou spoustu pochvalných názorů,“ hodnotí průběh 7. ročníku Jaromír Tupý.

Tupý však při otázce na další ročník povytahuje obočí. Vedení spolupořádajícího ÚMK si prý z důvodu zabezpečení letního provozu koupaliště přeje přesunout termín srazu na červen nebo září. „To je pro nás nepřijatelné. Celá republika už je zvyklá, že se na začátku srpna jede do Rakovníka. Snad se dohodneme, jako během krize před třemi lety,“ soudí za Astacus jeho nejstarší člen. „Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Náš sraz totiž městu dělá obrovskou reklamu.“

Marek Bradáč


[ Zpět na domovskou stránku ]