RAPORT logo

Finanční úřad kontroloval vyúčtování peněz při rekonstrukci SK

MĚSTO MÁ VRÁTIT STÁTU DALŠÍ DOTACI

RAKOVNÍK. Na město Rakovník se valí další finanční pohroma. Finanční úřad zkontroloval vyúčtování dotace na rekonstrukci fotbabového stadionu SK Rakovník z roku 2001 a zjistil chyby, které jsou podle jeho názoru tak závažné, že požaduje vrácení peněz do státního rozpočtu. Ve hře je 5,5 milionu korun.

„Zásadní problém spočívá v tom, že část dotace jsme obdrželi až v listopadu a bylo ji potřeba proinvestovat do konce roku. Jenže finanční úřad šel při kontrole tak daleko, že nahlédl do stavebního deníku subdodavatele, kterým byla firma Froněk, a zjistil, že práce byly fyzicky provedeny až o několik měsíců později. A to má být důvod k navrácení peněz,“ vysvětluje situaci starosta Ing. Zdeněk Nejdl. Vedení města se snaží verdikt zmírnit a již zaslalo finančnímu úřadu vysvětlující dopis. „Měli jsme smlouvu o dílu s firmou Huptych, nikoliv s firmou Froněk, proto se domníváme, že je tu šance na zmírnění sankce,“ doufá starosta.

Jak jsme již informovali, Finanční úřad zjistil vloni podobné nedostatky také při vyúčtování státní dotace na výstavbu bytů a požaduje po městu navrácení částky ve výši 16 milionů korun. Město Rakovník se také proti rozhodnutí odvolalo, ale do dnešního dne stále ještě neobdrželo konečné stanovisko, zda bude peníze vracet nebo nikoliv. Pokud by ministerstvo financí žádostem nevyhovělo, vznikla by v rozpočtu města ztráta ve výši 21,5 milionu korun.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]