RAPORT logo

Z radniční skříně vypadl kostlivec bez průkazu původu, „papíry“ se ztratily

102 RODIN ŽIJE DESET LET V DOMĚ BEZ KOLAUDACE

R A K O V N Í K. Rakovnické městské zastupitelstvo má po kauze Zahrádky další velký problém. Tentokrát může přijít nejen o stovky voličů, ale navíc až o dva miliony korun. Na své schůzi se minulé pondělí zastupitelé již podruhé snažili najít klíč k vyřešení rébusu, který je starý více jak deset let a právě v těchto dnech se nachází v podatelně okresního soudu. Případ se týká domu Na Sekyře čp. 2005 -11.

Bytový dům město prodalo do majetku jednotlivým nájemníkům, kteří posléze založili družstvo vlastníků. Teprve dodatečně zjistili, že dům nemá dokončenou a zkolaudovanou střechu, jejíž oprava se táhne od roku 1993. Největší kámen úrazu sočívá v tom, že stavební povolení propadlo už v roce 1994, a tak v současné době firma Daneker nemůže opravu dokončit, ani kdyby chtěla. Obyvatelé domu se cítí poškozeni. Oprava střechy byla podle jejich názoru provedena nekvalitně a tím pádem došlo mimo jiné i k napadení nosné konstrukce hnilobou. Sdružení vlastníků proto požaduje od města 2 miliony korun, aby mohla uvést stavbu dopořádku.

Městská rada doporučovala zastupitelstvu dvě varianty. Buď smluvně převést nedokončenou zakázku na vlastníka, tak aby ji mohl dotáhnout do zdárného konce, nebo zcela odstoupit od kupní smlouvy. V takovém případě by město vrátilo nájemníkům peníze a byty by se staly znovu majetkem města, které by pak na svém majetku mohlo opravu dokončit. Obě varianty zastupitelstvo zavrhlo. Podle Václava Laňky je takové řešení alibistické. Michal Volf dokonce označil doporučení rady jako urážku lidí, kterým je navrhován. Místostarosta Luděk Štíbr argumentoval tím, že z obou návrhů je patrné, že se kauzou město snažilo zabývat, k čemuž by mohl přihlédnout i soud. Volf dále kritizoval bývalé vedení radnice, které vloni písemně uznalo chybu a přislíbilo vlastníkům nápravu. „Jenže nic jiného nám nezbylo. Ta chyba se skutečně stala,“ uvedl své vystoupení Aleš Rouček, který pak zrekapituloval bezvýchodnost situace. „Střecha nebyla zkolaudována, komín a odvětrání odpadů končily pod střechou, přišlo se na to, až když se začlo topit,“ popsal Rouček největší absurdity. Tajemnice Eliška Holková přidala informaci o tom, že dům měl ve správě Okresní bytové podnik a po něm správa majetku města. Když se měnil vedoucí správy, zůstaly na úřadě jen prázdné skříně. Veškerá dokumentace včetně složky k domu č. 2005-11 zmizela.

Po zhruba dvou hodinách zastupitelstvo přijalo usnesení, kterým se ukládá městské radě obnovit jednání se všemi stranami a dotáhnout opravu střechy až ke kolaudaci. To je však podle názoru většiny zainteresovaných stran řešení zcela nereálné.

Pavel Sklenička

Podrobnosti v tištěném vydání na str. 4

[ Zpět na domovskou stránku ]