RAPORT logo

Okresní výsledky referenda korespondují s celostátními

JEN ŠVIHOV A KOLEŠOV NECHTĚJÍ DO EU

O K R E S. Více jak šestapadesát procent obyvatel okresu oprávněných volit si během víkendu našlo cestu do volebních místností. Přes osmnáct tisíc z nich (74 %) z celkového počtu 44625 vhodilo do volební urny lístek se zaškrtnutým souhlasem. Šest a půl tisíce lidí vážilo své kroky do volebních místností, aby řekli Evropské unii své ne. Téměř dvacet tisíc lidí referendum bez zájmu odzívlo. Okres Rakovník se tak v podstatě blíží republikovým výsledků (77,3 % pro, 22,07 % ne, účast 55,21 %). 

V celém Středočeském kraji jsou pouze čtyři obce, kde záporné odpovědi zvítězily nad kladnými. Patří mezi ně i Švihov, kde se ze 43 voličů 14 vyjádřilo pro vstup do EU a 15 proti. Jedinou krajskou remizu obstaral Kolešov, kde se u urny sešlo po pětadvaceti zástupcích obou názorů.

Tradičně nejvyšší volební účastí se mohou pochlubit Smilovice s 86,36 procenty. Následují Nezabudice se 78,87 a Krakovec se 78,57 procenty. Naopak nejnižší účast zaznamenaly na Rudě, kde přišlo 48,46 procent lidí, tedy jen 251 občanů z celkového počtu 518 voličů. Ruda je zároveň jedinou obcí, kde na okrese poklesla účast pod 50 %. Okresní město zaznamenalo spíš podprůměrnou účast 53 % voličů, z nichž 75 % hlasovalo pro vstup.

Během referenda jsem zaznamenali několik postřehů i přímo ve volebních místnostech. „Zatím spíš chodí starší voliči, nikdo nemá potřebu s námi o Evropské unii mluvit, každý odvolí a utíká pryč. Tipla bych si, že většina hlasuje ano. Je to poznat z toho, jak jsou  natěšení, chtějí se mít dobře. Zatím nikdo neměl problémy s tím, že by nevěděl jak hlasovat,“ říká Iveta Záveská, předsedkyně volební komise v Mutějovicích. V pátek po sedmé hodině odvolilo v Mutějovicích 180 lidí, což všechny členy komise velmi překvapilo, největší nápor byl tradičně kolem půl čtvrté, kdy přijíždí odpolední autobus.

V sobotu kolem poledního mělo v Jesenici odvoleno 45% voličů. „Hodně volebních lístků se  vydalo chalupářům, zatímco dříve se počet pohyboval kolem třicítky, momentálně už se číslo pohybuje kolem padesátky, to tu nepamatujeme. Jednak je zájem lidí o volby větší, jednak je to tím, že jsme v rekreační oblasti a začíná sezóna. Jak se volí, většinou vysvětlujeme starším občanům, kteří si občas nejsou jisti, jestli to, že políčko ano proškrtnou znamená souhlas, nebo ho tím vlastně přeškrtávají na znamení nesouhlasu,“ říká předsedkyně jesenické volební komise Miroslava Zemanová.

Hodinu a půl před koncem referenda už v Lubné překročila účast voličů hranici 50%. Během pátku přišlo vhodit své ano, či ne do urny 232 obyvatel. Přenosnou volební urnu si vyžádalo sedm lidí. „Podle názorů, které tu zatím padly, si myslím, že většina hlasuje ano. Žádné problémy jsme  dosud neměli, jen jeden člověk přetáhl a potřeboval nový lístek. Nečekali jsme, že přijde přes 300 lidí a teď už jich tu bylo 335,“ uzavírá Jaroslav Víšek, předseda komise v Lubné.

Pavel Sklenička, Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]