RAPORT logo

Z DUA bude kulturní centrum

N O V É   S T R A Š E C Í. Jak jsme informovali v minulém čísle, uzavřelo vedení města Nové Strašecí dohodu s ředitelem ČLUZ a. s. Ing. Jiřím Perglerem o prodeji městských pozemků v areálu skládky Ekologie, koupi restaurace, sálu a přilehlého parkoviště Hotelu DUO a o převedení pozemků na Křivoklátském sídlišti do majetku města. Nyní se nám o této transakci podařilo získat další podrobnosti.

„Chtěl bych vyzdvihnout vstřícnost ředitele ČLUZ při jednání,“ uvedl starosta města Jakub Kleindienst. Ačkoliv budeme rozdíl v dohodnutých cenách ve výši asi 4,8 miliónu Kč splácet v pěti pravidelných ročních splátkách, k zápisu v katastru dojde hned po podepsání kupní smlouvy. Navíc ČLUZ zrekonstruuje na své náklady v areálu DUA plynovou kotelnu v hodnotě 600 – 800 tisíc korun.“ Podle starosty Kleindiensta je město schopno roční splátku milión korun hradit ze stávajícího rozpočtu.

„Chceme-li být tím městem, jako kdysi a jak si ho představujeme i do budoucna, bylo pro nás nutností sál DUO koupit. Kdybychom sál se zázemím nekoupili, tak bychom ho museli stejně postavit. Rada hlasovala jednomyslně,“ dodal starosta Kleindienst.

Využití sálu bude v náplni práce odboru kultury, školství a sportu. Podle představitelů města bude jeho úkolem najít takovou náplň, která by minimalizovala současné ztráty z provozu.

„Nebráníme se třeba zřízení bowlingových drah nebo nějakého jiného sportovního zařízení tohoto typu. Zvažujeme i možnost zabudování kina. Mohly by zde působit nejrůznější kroužky, byl by tam stánek EVA, klub dětí, klub maminek s dětmi atd. Možná, že se sem přesunou i některé aktivity z Domu dětí na Kocourku, který je stavebně nevyhovující. Chtěli bychom z DUA vytvořit jakési Kulturní centrum města,“ nastínil možnosti využití místostarosta Petr Kotyk.

„Rádi bychom ve značně redukované podobě zachovali i restauraci. Kuchyni budeme nejspíš využívat sousední, která vaří pro školu. Nemá smysl, abychom měli dvě velkokapacitní kuchyně a jídelny. Je nám jasné, že kultura není výdělečná, že budeme muset DUO částečně dotovat z rozpočtu, ale budeme se snažit jeho ztráty minimalizovat. Proto chceme, aby ho využívalo maximální množství lidí,“ dodal Jakub Kleindienst.

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]