RAPORT logo

Archa proti proudu zvyklostí

K Ř I V O K L Á T. Podobně jako biblický Noe před mnoha tisící lety začal stavět na vrcholu hory obrovskou loď, která měla spasit pokolení žijící na Zemi, v sobotu 24. května se pustila skupinka osmnácti nadšenců do stavba novodobé Archy na nádvoří hradu Křivoklát.

Propocení muži přinášeli pod žhnoucím sluncem na nádvoří těžké díly lodi, aby je další smontovali v „záchranné“ plavidlo.

Návštěvníci hradu přihlíželi konání dobrovolníků a samozřejmě se ptali, proč? „Archa je tady proto, že chceme pro sebe uchránit zbytky své poctivé vzpurnosti proti způsobu zacházení s hrady Křivoklátska v posledních letech. Byli jsme zbaveni autonomie a možnosti podílet se svobodně na práci, kterou máme rádi, na místě, které jsme si vybrali a s jasnými cíli. Žádná diskuse, žádná snaha o objektivní posouzení,“ uvedla křivoklátská kastelánka Marie Šindelková. „Vím, že se pouštíme proti proudu zajetých zvyklostí a jistot, stejně jako kdysi autoři archy. I když strháváni nepochopením, chceme se znovu a znovu vydávat na pouť. A veseleji je poutníku, není-li na cestě sám,“ dodala křivoklátská kastelánka na vysvětlenou, proč v horkých dnech na prahu léta lze spatřit na Křivoklátě repliku bájného plavidla.

Sedm metrů dlouhá, 3 m široká a 3,5 m vysoká Archa bude na nádvoří hradu sloužit do konce letní sezóny jako alternativní scéna, na níž se bude konat celá řada koncertů a divadelních představení v rámci letošního festivalu Takyléto na Berounce.

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]