RAPORT logo

Starosta Nejdl s lopatou, vedoucí odboru ŽP s mikrofonem

ZEMĚ DOSTALA K SVÁTKU ŠEST HLOHŮ

R A K O V N Í K. V úterý 22. dubna 2003 bylo Husovo náměstí svědkem ekologické události. Byl Mezinárodní den Země a vše bylo připraveno k slavnostní výsadbě šesti vzrostlých hlohů.

Než však starosta města Nejdl vzal do ruky lopatu, aby symbolicky zahájil výsadbu, opanovaly prostor děti z Mateřské školy v Šamotce, které předvedly ve středočeských krojích hudebně pohybové pásmo říkadel a lidových tanečků o jaru. Za městský úřad pak promluvila vedoucí odboru životního prostředí RNDr. Alena Škoudlínová.

Připomněla historii Mezinárodního dne Země, kdy v roce 1970 americký senátor Nelzon tento den inicioval a prezident J. F. Kenedy schválil. Od té doby se akce ujala mezinárodní ochranářská veřejnost. V ČR se tento MDZ slaví teprve od roku 1990. Alena Škoudlínová informovala o náplni oslav v Rakovníku. Připomněla slavnostní otevření botanické zahrady pro veřejnost a vyhlášení zahrady významným krajinným prvkem. Zmínila se též o otevření videotéky životního prostředí v Městské knihovně, kde je  nově k dispozici na 140 videokazet. Neopomněla ani slavnostní vyhlášení památných stromů pod kostelem v městském parku pod muzeem a vyhlášení soutěže s tematikou památných stromů. „Co se týká rekonstrukce náměstí, bude postupná patrně v šesti cyklech. Současně probíhá celková revize zeleně ve městě. Zastupitelé pro letošní rok vyčlenili z rozpočtu milión korun na rekonstrukci zeleně. Je to krásná částka, ale vzhledem k tomu, že výsadba a ošetřování stromů je nákladné, budeme muset pečlivě zvažovat, kam peníze vložit a stanovit priority. Např. v pátek padnul strom v parku v Rakovníku, takové případy je nutné řešit v prvé řadě, a potom teprve další lokality. Otevíráme se veřejnosti, aby s námi spolupracovala na vytipovávání kritických lokalit, aby nám dávala návrhy na vyhlášení památných stromů,“ vyzvala vedoucí odboru. Nejdl v závěru pochválil vystoupení dětí, poděkoval Arboree za celoroční péči o zeleň ve městě a a firmě Rosa ze Mšece za výsadbu hlohů. Na závěr ještě profesor SZEŠ Ing. František Pazdera vyslovil uznání organizacím, které umožňují výuku a praxi studentů ekologických oborů a připomněl asanační aktivity žáků SZeŠ.

Marie Procházková


[ Zpět na domovskou stránku ]