RAPORT logo

Dvouhodinová diskuse k prodeji pozemků přinesla jen další odklad

Zahrádkáři dostanou výpověď

RAKOVNÍK. Na rekordních sedm hodin se protáhlo pondělní (7. 4.) zasedání městského zastupitelstva. Z toho více jak sto dvacet minut se diskutovalo o záměru městské rady prodat Tenis centru Cafex pozemky, na kterých se v současné době nachází čtyřiašedesát zahrádek členů zahrádkářského svazu Na studánkách.

Stejně jako 10. února i tentokrát bylo kulturní centrum zaplněno takřka do posledního místa. Zahrádky přišly na řadu zhruba v 17.45. Starosta Zdeněk Nejdl nejprve zrekapituloval, že po odstoupení Jiřího Holého platí záměr Miloše Cafourka koupit od města 10 689 m2 v celkové ceně 545 139, tedy 51 Kč za metr. A pak již otevřel k tématu diskusi. Jako první se přihlásila paní Fialová. Ve svém nepříliš uspořádaném vystoupení si několikrát vyměnila názory přímo se starostou a místy hovořili oba najednou. Zdůraznila, že ji starosta nepřesvědčil, že by prodej pozemku a následná výstavba dalších kurtů a ubytovacího zařízení měla být pro město přínosem.

Václav Laňka přirovnal město k dědovi, který šel prodat koně, přinesl jehlu a tu ztratil. Finanční ztrátu, kterou by město prodejem pozemku utrpělo, Laňka propočetl na jednoho občana. „Jako kdyby každý občan věnoval ze svého panu Cafourkovi 46 korun,“ uvedl doslova.

Svůj názor ze semináře zopakovala členka rady Hana Bendlová, když navrhla pozemek neprodávat a v lokalitě vybudovat lesopark. Do diskuse se zapojil také bývalý starosta Václav Pícl. V úvodu svého vystoupení poznamenal, že je dnes na zastupitelstvu jako jeho člen naposledy. Pak navrhl, aby zastupitelstvo nejprve vypovědělo se zahrádkáři nájemní smlouvu, a než vyprší roční výpovědní lhůta, má město dostatek prostoru najít pro pozemek nejvhodnější využití. Nejdelší diskusní příspěvek, který připomínal křížový výslech s množstvím nepříjemných otázek k radním i úřadu, přednesla paní Brabcová. Ptala se např., proč byl záměr na prodej pozemku vyvěšen na úřední desce 31. 12., jaký prospěch budou mít řadoví občané z tenisové školy pana Cafourka, jak jsou jeho stávající parkovací plochy zabezpečeny proti úniku ropných produktů do spodních vod apod. Sotva starosta nebo někdo z úředníků odpověděl, následovala další série dotazů. Se zajímavým postřehem přispěl do názorové mlýnice také člen zastupitelstva Miloslav Kubínek: „Nepamatuji si, že by zastupitelstvo někdy v minulosti prodávalo pozemek za cenu, kterou nabídl kupující.“

Radka Švarcová připomněla petici proti prodeji pozemku, kterou podepsalo 863 občanů, a otázala se, jak ji zastupitelstvo zohlední při hlasování. Po dvou vzrušených hodinách vyzval Václav Pícl starostu Nejdla, aby diskusi ukončil. Navrhl při tom pozemek neprodávat a uložit radě předložit nový záměr na využití pozemku. Návrh ale neprošel. Stejný osud měl o pár minut později i návrh Hany Bendlové pozemek neprodávat a zpracovat projekt na vytvoření lesoparku. Pak přišel na řadu návrh městské rady pozemek prodat za výše uvedených podmínek. Zastupitelstvo ale poukázalo na skutečnost, že v návrhu kupní smlouvy není uveden termín, do kdy je nabyvatel povinen realizovat záměr na výstavbu sportovišť. Nejdl na místě navrhl doplnit do smlouvy šestiletou lhůtu. Ani tento návrh však neprošel, a tak se zastupitelé odebrali do zákulisí k dohadovacímu řízení. Po čtvrthodině se vrátili do jednací síně a jedenácti hlasy odhlasovali záměr pozemek neprodat a k 1. 10. 2003 vypovědět smlouvu se zahrádkářským svazem. Sál ztichl a zklamaní zahrádkáři se pomalu začali vytrácet ke svým domovům. „Čekal jsem to. Ale měli to říct hned, a ne nás takhle dlouho napínat. Mrzí nás to, ale nic s tím nenaděláme. Všechny možnosti jsme už vyčerpali,“ shrnul své dojmy předseda zahrádkářského svazu Na Studánkách František Vávra. „Rozhodnutí tak bylo vlastně pouze odloženo. Pokud pan Cafourek předloží podrobnější projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí, můžeme dále jednat,“ komentoval výsledek hlasování starosta Nejdl.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]