RAPORT logo

Tři kluby dostaly i na reprezentaci

RAKOVNÍK. Městská rada dodatečně doporučila zastupitelstvu rozdělit mezi tři sportovní kluby částku 400 tisíc korun, bez toho, že by tato suma prošla sportovní komisí. O vysvětlení nestandardního postupu jsme požádali starostu Zdeňka Nejdla.

„Sportovní komise konstatovala, že by pro uspokojení žadatelů potřebovala ještě dalších 600 tisíc korun. Proto, když jsme zjistili, že v hospodaření města vzniká rezerva tři sta tisíc a dalších sto tisíc nám dává na podporu sportu Procter and Gamble, doporučila rada přidělit 200 tisíc Volejbalovému klubu na reprezentaci města, SK Rakovník na oslavy sto let od založení a dopravu a 50 tisíc korun pozemním hokejistům HC 1972 na zajištění halové zimní soutěže,“ vysvětluje Nejdl. Záměr kritizoval už na jednání zastupitelstva předseda kulturní komise Jiří Báča. „Dochází tady k nepoměru mezi podporou kultury a sportu. Navrhuji rozdělit tuto částku rovným dílem mezi kulturu a sport,“ navrhoval, jeho názor však zůstal osamocen, a tak zastupitelstvo návrh městské rady podpořilo.

O vyjádření jsme požádali také místostarostu Luďka Štíbra, který je zároveň trenérem Volejbalového klubu Rakovník. „Nebylo to na můj podnět. Ale je pravdou, že hrajeme druhou nejvyšší republikovou soutěž, na naše zápasy chodí kolem 250 až 300 lidí. Protože ale nemáme vlastní sportovní areál, jsme nuceni platit za pronájem haly kolem 30 tisíc měsíčně. V letošním roce jsme přišli o dosavadní sponzory, a tak, pokud bychom prostředky od města nezískali, zřejmě bychom museli činnost ukončit,“ vysvětluje Štíbr. Na otázku týdeníku Raport, zda nemohla být rozpočtová rezerva využita i jinak, odpověděl starosta, že samozřejmě mohla. „Ano, mohli jsme opravit třeba chodníky, ale my jsme se rozhodli podpořit sport a zastupitelstvo náš záměr schválilo.“

MUDr. Jiří Báča na zastupitelstvu kritizoval i postup městské rady, která v několika případech změnila návrh kulturní komise. „Považuji zásah rady za velmi necitlivý. V některých případech, kdy např. snížila částky na vydávání publikací, tak projekty znemožnila. Komise se přitom nad příspěvky sešla celkem třikrát, každý projekt velmi pečlivě zkoumala. Pochybuji, že by měla rada více informací. Proto hodlám tento týden svolat komisi, aby urychleně rozdělila alespoň rezervu 22 tisíc s cílem zachránit, co se dá. Pokud zbudou ještě další peníze, budeme prosazovat spravedlivější rozdělení. Ne aby šlo všechno zase jen do sportu,“ uzavírá Báča.

   Pavel Sklenička

 


[ Zpět na domovskou stránku ]