RAPORT logo

Rada škrtala i přidávala v návrhu sportovní i kulturní komise

Největší příhoz pro Ostrostřelce

RAKOVNÍK (ps). Po kulturní a sportovní komisi se žádostmi o příspěvky z rozpočtu města zabývala velmi důkladně také městská rada. Posuzování věnovala převážnou část svého zasedání, když první příspěvek začala zkoumat kolem 21. hodiny a hotový materiál odložila až v 1,30 po půlnoci. Zhruba jedna deseti návrhů byla při tom změněna a na straně žadatelů přibyly tři nuly.

Kromě škrtů na jedné straně a zvyšování částek na straně druhé z jednání vyplynuly i některé koncepční změny pro příští roky. „Zvažujeme vypsat speciální kategorii příspěvků na vydávání nejrůznějších publikací. Ty nám letos z grantů většinou úplně vypadly, protože se podle názoru sportovní komise nejednalo o sportovní akce,“ naznačuje jednu z možných inovací místostarosta Jan Švácha. Největší zásah udělala rada v případě žádosti týdeníku Raport, kterému komise navrhovala přidělit 20 tisíc na akci Forte, ale rada příspěvek zcela zrušila. Stejný osud měla žádost Marka Bradáče. Jemu komise přiřkla 14 tisíc na nákup osvětlovací techniky pro klub Letiště, rada však namítla, že se jedná o investici a příspěvek zkrátila na nulu. Škrtalo se i v případě žádosti týdeníku Objektiv, kdy komise doporučovala příspěvek 10 tisíc korun na akci Miss 2003, rada však byla proti.

Naopak nejvyšší příhoz provedla rada v případě klubu Rakovnických ostrostřelců. Ti žádali 50 tisíc na silvestrovský ohňostroj, komise přidělila 5 tisíc korun, ale rada příspěvek zvedla na 30 tisíc korun. Na otázku týdeníku Raport, zda je někdo z radních členem příslušného klubu, jmenoval starosta Zdeněk Nejdl Aleše Roučka, ale popřel, že by radní za svůj klub loboval. „Spíše rada přihlédla ke skutečnosti, že vloni ostrostřelci uspořádali ohňostroj na své náklady, a tak jim letos částku navýšila i za uplynulý rok,“ vysvětlil Nejdl a dodal, že práce komisí rozdělením grantů nekončí. „Není problém, pokud vznikne potřeba, rozdělit v průběhu roku i další peníze. Komise se může kdykoliv sejít a rozdělit další částky. Podpora kultury a sportu tím nekončí,“ naznačuje Nejdl. Ostatní kulturní granty zůstaly beze změn, tak jak byly zveřejněny v minulém Raportu. Výjimkou je vyšší příspěvek GZW o 15 tisíc Kč. Schválené sportovní granty dnes přinášíme na str. 11.

[ Zpět na domovskou stránku ]