RAPORT logo

Nováčci dostali po uhašení ohně ledovou vodní sprchu

Na koupališti řádil žhář a po něm červený kohout

RAKOVNÍK. Nebývá častou redakční praxí, že bychom na místo požáru dorazili současně s hasičskými jednotkami. V sobotu v noci jsme se souhrou náhod dostali na místo neštěstí takřka současně s bojovníky s červeným kohoutem. Hořela chata na rakovnickém koupališti.

Jsou 4 hodiny a 38 minut a na pultu centrální ochrany Hasičského záchranného sboru v Rakovníku se rozeznívá telefon se stručným vzkazem: „Na koupališti hoří“. O dvě minuty později již vyráží k místu určení liazka s osádkou čtyř mužů, pod vedením velitele zásahu Jiřího Králičky. Auto „mlčky“ uhání spícím městem a přesně ve 4.45 hodin stojí před plápolající chatou na koupališti, jen několik metrů od dřevěné restaurace Kongo. Plameny šlehají do výše 15 metrů a údolím třaskají rány, jako když někdo střílí z brokovnice. Muži činu spouští hasičské dělo a za několik okamžiků se záře nad koupalištěm mění v hustý dým. Práce hasičů však teprve začíná. Rozbitým oknem do reflektorem osvícené chaty proudí do epicentra požáru další hektolitry vody. Hoši pracují mlčky, všudypřítomný dým jen občas rozřízne krátký povel velitele Králičky, koordinující postup zásahu. Povely směřují adresně, i přesto, že hasiči v kombinézách a přilbách jsou v podstatě nerozeznatelní.

Mezitím doráží na místo i výjezdovka policie a přivolaný hasičský vyšetřovatel Pavel Falbr, který má ten den pohotovost. Zanedlouho je na místě i druhé hasičské auto. „Když hoří stavení, vyráží vždycky dvě auta. Liazka se čtyřmi muži jede první a za ní Tatra se dvěma muži. Ty už nemusí tak pospíchat,“ vysvětluje velitel zásahu Jiří Králička.

Hasičské sekery se do chaty, která je v podstatě dřevem obloženou stavební buňkou, zasekávají jak do perníku. Je potřeba vytvořit otvor, kterým se uhasí uvnitř hořící věci a vyhází ven. Některá z nich je možná příčinou požáru.

Z chatky stojící asi třicet metrů od místa požáru vyhlíží dveřmi několik ustrašených tváří. „Ještě v půl jedné v noci jsem byl vzhůru a všude byl klid. Okolo půl páté nás probudili strašné rány, a když jsme vylezli ven, viděli jsme, že chata proti nám je v plamenech. Hned jsme volali mobilem hasiče,“ říká jeden z chlapíků. Jejich stavební četa dělá ochranné zídky u nového mostu přes potok a na koupališti jsou ubytováni. „Ty rány způsobil eternit, který je na střeše chaty, ten nehoří, ale rozletí se na kusy,“ vysvětluje vyšetřovatel Pavel Falbr.

Na koupališti se objevuje i přivolaný šéf ÚMK Milan Gašpárek. „Volali mi ze skrytého čísla na mobil, že hoří na koupališti. Myslel jsem, že si někdo dělá legraci. Ostatně, nebylo by to poprvé,“ říká Gašpárek a vzápětí si oddechl. Hořící chata totiž není majetkem ÚMK, ale na pronajatém pozemku od města si ji zbudoval kladenský oddíl karatistů, kteří sem jezdili v létě na soustředění. „Zaplaťpámbů, že to nepřeskočilo na restauraci, to bychom měli po sezóně,“ dodává ještě šéf ÚMK.

Trochu světla do záhady, co je příčinou požáru, vnáší až přivolaný správce koupaliště. Trávil víkend několik kilometrů od Rakovníka na chatě a jeho nadřízený Gašpárek jej vzbudil mobilem. „Ve středu tady byli karatisté a něco ještě dodělávali na chatě. Asi nechali vevnitř puštěný nějaký spotřebič,“ uvažuje nahlas správce. Jeho teorie se za chvíli částečně potvrzuje, neboť hasiči z trosek vynáší zdeformovaný radiátor přímotopného tělesa. „Všechno se došetří až za denního světla. Kontaktovali jsme oddíl karatistů a odpoledne se tu s nimi setkáme. Pak se uvidí,“ dodává závěrem vyšetřovatel Falbr.

Hoši v hasičských uniformách pomalu končí svoji práci. Štiplavý dým mizí a na místě spáleniště zůstává jen ukrutný zápach. „Teď ustup trochu stranou, jinak to taky schytáš,“ strčí do mě šibalsky velitel zásahu Králička. Vzápětí je obrovské hasičské dělo namířeno na dva hasiče skládající žebřík. Během deseti vteřin se proměňují z hasičů na vodníky. „To je Honza Fiala a Michal Kratochvíl. Před týdnem k nám nastoupili po kursu. Při prvním ohni dostanou pořádnou sprchu,“ vysvětluje starý hasičský zvyk spokojený velitel. Zdá se, že i nováčci přijímají tento ledový křest s humorem.

Je 6.25, hodina a 40 minut od začátku zásahu, první paprsky se již derou za obzorem. Znavení hasiči se vrací na základnu.

V pondělí nám vyšetřovatel Pavel Falbr vyvrátil, že by chata chytla od elektrického proudu, neboť jeho přívod do chaty byl odpojen. Příčina byla určena jako úmyslné založení požáru, pachatel neznámý.

Sláva Vaic


[ Zpět na domovskou stránku ]