RAPORT logo

Anonym zavolal na linku 158: Za hodinu vám vyletí trhy, připravte se

NÁMĚSTÍ VYKLIZENO, BOMBA SE NENAŠLA

RAKOVNÍK. Den poté, co dopadly americké střely na tržiště v Bagdádu, se staly terčem útoku trhy rakovnické. Ve čtvrtek 27. března, tedy v den, kdy bylo Husovo náměstí zaplněno zhruba 120 prodejními stánky a stovkami prodejců a jejich zákazníků, zachytila rakovnická policie na lince 158 anonymní telefonát: „Za hodinu vám vyletí trhy, připravte se!“

Následovala bezpečnostní akce, během níž bylo Husovo náměstí postupně vyklizeno. Do 13 hodin, kdy mělo dojít k explozi, se to však nepodařilo. Poslední stánky zmizely až ve 13,45. Náměstí bylo postupně uzavřeno páskami Policie ČR – Vstup zakázán. Police zapojila do akce všechny své složky, které po evakuaci stánkářů náměstí prohledaly. Trhavinu se však nalézt nepodařilo, a tak se ve 14,50 mohlo centrum města vrátit do svého normálního života.

Přestože městský rozhlas informaci o možném nebezpečí několikrát opakoval, vládla na náměstí i během vyklízení poměrně poklidná atmosféra. „Je zřejmé, že se jedná o další planý poplach, v poslední době už čtvrtý, přesto musíme provést všechna nezbytná opatření, protože nikdy nelze úplně vyloučit, že jde o útok skutečný,“ vysvětluje postup policie plk Stanislav Čapek.

Stánkaři brali nucené vyklizení statečně, částečně i s humorem. Našli se samozřejmě i velmi rozčílení prodejci. Objevila se i fáma, že za anonymem stojí někdo z tzv. kamenných obchodů. Ale ty během odpoledně zcela osiřely, stejně jako stánky v průjezdech domů. Zajímali jsme se, jestli bude trhovcům navrácen poplatek za prodejní místo. „Bohužel, poplatky ve výši zhruba 30 tisíc korun za 124 stánků jsme již odvedli úřadu. Není to první útok proti trhům. Víme o podobných telefonátech v Pelhřimově a Rokycanech. V případě Rakovníka máme určité podezření, ale těžko by se to prokazovalo,“ naznačuje Bohumil Flachs.

Policie zahájila šetření pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až do jednoho roku.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]