RAPORT logo

Na stánku s kuřaty milionová škoda

RAKOVNÍK. Prodejní stánek s grilovanými kuřaty Hertels, který stával před rakovnickou Hypernovou, v pátek dopoledne zcela shořel. Podle vyšetřovatele hasičů se bude příčina požáru, jenž nakonec způsobil škodu milion korun, zjišťovat odbornou expertízou. Při požáru navíc hrozil výbuch dvou plynových bomb.

„Dělala jsem všechno tak, jako vždycky. Přišla jsem před půl devátou ráno do práce, zapla na nejmíň olej, aby už byly hranolky hotové až začnu prodávat, pustila kuřata a šla jsem koupit do Hypernovy pečivo, bez kterého nemůžu začít s prodejem. Když jsem se vracela, nebyl sice oheň ještě zvenku vidět, ale už šel ze stánku kouř,“ říká se slzami v očích prodavačka Marie Tušinovská z Tyter, která byla z celé události evidentně v šoku. „Nevím, jestli bych bývala vůbec stihla utéct, kdybych byla uvnitř,“ dodává roztřeseným hlasem.

Sama si není vědoma, že by bývala něco zanedbala a myslí si, že důvodem byl zkrat elektřiny. Ve stánku bylo bohužel šestnáct litrů oleje potřebného na smažení, proto se oheň ve velmi krátké chvíli po celém stánku rychle rozšířil. Marie Tušinovská okamžitě zareagovala a doběhla pro pomoc do supermarketu. Mezitím, co z Hypernovy volali hasiče, se pokoušela společně se skladníkem vedlejšího stánku se zahradnickými potřebami oheň uhasit hasicím přístrojem. Naprosto duchapřítomně se zachoval i skladník vedlejšího stánku, který ustřihl přívod elektřiny ve chvíli, kdy si všiml, že začíná hořet i elektrický kabel. Dalším problémem byly  dvě plynové bomby umístěné v zadní části stánku. Hasiči dvířka skříňky vypáčili a naštěstí bomby vyndali a ochladili dřív, než mohly vybouchnout.

Po ohni zbyla ve stánku jen zuhelnatělá kuřata, spálené hranolky, ohořelé plechovky od piva a zničené veškeré vybavení i celý stánek. Škoda byla nakonec odhadnuta na milion korun. „Protože je škoda vysoká, přijedou příčinu zjišťovat experti. Sama prodavačka požár nezavinila, otázkou ale zůstává, jestli by k němu došlo, kdyby nenechala stánek bez dozoru,“ uzavírá Pavel Falbr. 

Markéta Polívková

 


[ Zpět na domovskou stránku ]