RAPORT logo

Převodem z okresu na kraj se stát zbavil možnosti řídit zdravotnictví

Hejtman pronajme nemocnici

OKRES. Krajský hejtman Petr Bendl strávil minulou středu na okrese Rakovník. Přestože měla jeho spanilá jízda hned několik cílů, zcela rozhodující byla jeho návštěva rakovnické nemocnice. Hejtman tu vůbec poprvé zveřejnil krajskou koncepci transformace zdravotnictví. Kraj, který je od ledna zřizovatelem většiny nemocnic v kraji, se potýká s jejich dluhy a hodlá proto nemocnice dlouhodobě pronajmout soukromým společnostem, které by se zavázaly dluhy uhradit.

Hejtman sice nejprve absolvoval exkurzi po vybraných novotou zářících provozech, nicméně od začátku se zajímal hlavně o hospodaření a ekonomické ukazatele. Dozvěděl se, že schodek v hospodaření rakovnické nemocnice představuje ročně zhruba 16 miliónů. „To je do budoucna neudržitelné. Není možné dluh dále prohlubovat. Navíc je nemocnice vybydlována, neboť je nucena projídat i část odpisů, které by měly jít do investic. Je to asi 5-7 milionů ze 13 milionových odpisů.. Dlouhodobě je situace bez dotací neudržitelná. V kraji představují dluhy nemocnic půl miliardy, v celé zemi pak 10 miliard korun. A protož kraje na dotace prostředky nemají a s tát se k dluhům nehlásí, bude situace řešena pronájmem,“ komentoval situaci Bendl.

Kraj se přitom nechce zbavovat majetku. Nemocenské areály by zůstaly i nadále v rukou krajů, ale obhospodařovaly by je firmy ve stoprocentním vlastnictví kraje, které by uzavřely dlouhodobé smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. „Firmy by mohl vytvořit stávající management nemocnic. Přihlásit se může více subjektů a my ve výběrovém řízení rozhodneme o vítězi. Pokud by společnost zaplatila dluhy nemocnice, měla by pronájem garantován na dobude delší než 20 let,“ naznačuje hejtman.

Jakkoliv se zdá krajská transformace zdravotnictví složitá, podle Bendla by měla být otázkou měsíců. Nyní projekt konzultován s právníky, během května a června by měly vzniknout návrh smluvních vztahů.

„Není příliš mnoho času. Zákonodárci si zřejmě vůbec neuvědomili, co udělali. Když převedli zadlužené nemonice ze státu na kraje, zbavili se dluhů, ale i možnosti řídit zdravotnictví. Navíc kdyby věřitelé chtěli dluhy zpět a podali návrh na konkurs, tak uspějí a celá řada nemocnic může být rozprodána věřitelům.. My se nyní snažíme tento proces ubrzdit, nemocnice zachovat a zprůhlednit jejich systém,“ vysvětluje Bendl a nezastírá, že může dojít k tomu, že každý kraj vyřeší problém nemocnic úplně jinak.

Bližší informace a rozbor situace přineseme v příštím čísle.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]