RAPORT logo

Během pátku hledali policisté za základě anonymního oznámení dvakrát výbušninu

Bomba hlášena na trati a v Hypernově

JESENICKO/RAKOVNÍK. Doslova výbušný pátek si minulý týden prožili policisté z Rakovnicka. Dvakrát během jediného dne hledali na základě telefonického anonymního oznámení výbušniny. První bomba se měla nacházet na železniční trati mezi Oráčovem a Jesenicí, druhá pak v rakovnické Hypernově. Ani v jenom případě policie bombu nenašla.

„Kolem sedmé hodiny ráno bylo anonymně ženským hlasem oznámeno na středočeské operační středisko policie, že na železniční trati mezi Oráčovem a Jesenicí v okrese Rakovník se nachází bomba,“ říká rakovnický policejní mluvčí René Černý. Proto byl okamžitě přerušen provoz na tomto úseku trati a do terénu vyrazilo pětadvacet policistů z rakovnického okresního ředitelství Policie ČR včetně náměstka ředitele Stanislava Čapka.

Zhruba šestikilometrová trať se rozčlenila na několik menších úseků, které skupiny policistů důkladně prohledávaly. „Terén této části trati je členitý a z velké části jde lesem, je zde hodně zátočin a viaduktů, i těm se věnovala velká pozornost. Poté, co policisté nic nenalezli, prošel celý úsek ještě jednou psovod se psem speciálně vycvičeným na hledání výbušnin. Akce byla ukončena před třináctou hodinou s negativním výsledkem,“ přibližuje René Černý.

Oznámení o výskytu bomby na trati nahlásil anonym v době, kdy žádný vlak mezi Jesenicí a Oráčovem nejel, proto nemusela být žádná souprava mezi těmito stanicemi zastavena. Po dobu prohledávání trati zajistily české dráhy náhradní autobusovou dopravu a ještě předtím, než byl provoz na trati opět obnoven, projela raději celý úsek nejprve drezína. „Nelze zatím říci, jak se bude odvíjet pátrání a kdo se tímto případem bude zaobírat. Každopádně se jedná o trestný čin šíření poplašné zprávy. V šetření je i to, proč anonym zprávu oznámil na správu středočeského kraje,“ vysvětluje tiskový mluvčí. 

Prohledávání trati se zúčastnili pouze policisté, žádné jiné složky integrovaného záchranného systému nebylo třeba povolávat. „V tomto stádiu je to otázkou policie a pyrotechniků. Trať vede odlehlým místem, kde se nenachází stavby, jejichž obyvatelé by mohli být ohroženi. Proto nebyla nutná žádná evakuace. Něco jiného by bylo, kdyby trať vedla zástavbou,“ upřesňuje René Černý.

Klidu si policisté ale dlouho neužili. Zhruba pět hodin poté, co byla akce na trati ukončena, se ozval další anonym ohlašující bombu. Kolem šesté večer, tedy v čase, kdy byla v televizi během podvečerních zpráv odvysílána reportáž o dopoledním hledání výbušniny, zavolal anonym na rakovnickou služebnu, že vybouchne Hypernova. Na místo vyrazilo patnáct policistů, evakuace lidí proběhla bez problémů, opět byl povolán psovod se psem, avšak ani tentokráte žádnou výbušninu nenašel. „Akce skončila kolem desáté večer. Zda se anonym inspiroval reportáží v televizi, jsou pouhé spekulace,“ uzavírá rakovnický policejní mluvčí.

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]