RAPORT logo

Ad starosta řídil pod vlivem alkoholu

NOVÉ STRAŠECÍ. V minulém Raportu jsme přinesli zprávu o zadržení novostrašeckého starosty Jakuba Kleindiensta hlídkou policie. Starosta řídil cestou z plesu v hotelu DUO svůj vůz a po zadržení policisty mu byl orientační dechovou zkouškou naměřen alkohol. O vyjádření k celému případu jsme požádali policii a samotného starostu.

Tiskový mluvčí OŘ Policie ČR Rakovník por. René Černý nám k případu m. j. uvedl: „V noci z 28. 2. 2003 na 1. 3. 2003 proběhla na území města Nové Strašecí dopravně – bezpečnostní akce za využití sil a prostředků OOP Nové Strašecí a DI PČR Rakovník. Velitelem akce byl vedoucí OOP Nové Strašecí. Ve 2.30 hod. v ul. Okružní v Novém Strašecí okolo hlídky PČR OOP Nové Strašecí projelo vozidlo zn. Nissan Terano. Velitel hlídky se rozhodl provést kontrolu vozidla, a proto se hlídka za tímto vozidlem vydala. Vozidlo Nissan zabočilo do ulice Příčná. Jeho řidič na záblesk modrého majáku na policejním vozidle, který hlídka použila, aby jí bylo umožněno předjetí, reagoval sám zastavením. Následnou kontrolou řidiče bylo zjištěno, že se jedná o J. K. z Nového Strašecí. Hlídka pojala podezření, že tento řidič je pod vlivem alkoholu a proto byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušky za využití detekční trubičky ALTEST, která byla pozitivní. Po té bylo ještě využito zařízení dopravní policie Dräger Alkotest, kterým byla řidiči naměřena hodnota 0,62 promile alkoholu v krvi. Výsledek zkoušky však řidič odmítl podepsat. Následně se řidič dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve. Věc bude po prošetření postoupena k dořešení na referát dopravy MěÚ Rakovník.

Starosta Jakub Kleindienst nám poskytl k postupu policie toto: „V uvedenou sobotu  jsem byl skutečně kontrolován hlídkou OO Policie ČR Nové Strašecí. Bylo mi tykáno, byl jsem bez okolků, ne proto, že by ze mne byl cítit alkohol, vyzván k dechové zkoušce, trubička mi nebyla po měření řádně ukázána. Po té jsem byl naložen do policejního vozu pod výhrůžkou použití donucovacích prostředků a odvezen do Rakovníka na čerpací stanici. Zde již čekala hlídka DI Rakovník, u které jsem se podrobil dechové zkoušce podruhé. Jelikož celý průběh události na mě činil špatný dojem, sám jsem požádal o provedení odběru krve, nikoliv, že bych k tomu byl vyzván, jak se píše v policejní zprávě. Byl jsem zpět odvezen do Strašecí a až zde mi byl předložen výsledek druhé dechové zkoušky se žádostí o jeho podepsání.“

Při zjišťování dalších okolností jsme zjistili, že se na pravdě nezakládá fáma, že jedním ze členů hlídky, která starostu kontrolovala, byl příbuzný odvolaného ředitele Technických služeb Nové Strašecí Luděk Nechyba. Ten sice ještě před časem na obvodním oddělení policie v Novém Strašecí sloužil, ale již rok působí na policii v Rakovníku a s případem zadrženého starosty nemá nic společného.

K případu přineseme další informace po jeho dořešení na referátu dopravy MěÚ Rakovník.

Sláva Vaic


[ Zpět na domovskou stránku ]