RAPORT logo

Do milionářského křesla na Nově usedl vrátný z dolu Rako

Míra Keřka vyhraje 4. dubna 640 tisíc

PETROVICE. Kdo zná čtyřiatřicetiletého Miroslava Keřku, ví, že se jedná o skromného, nenápadného člověka. Tento petrovický rodák se už v loňském roce zúčastnil televizní soutěže Riskuj a po deseti kolech získal 440 tisíc korun. V pátek 28. února usedl do milionářského křesla na TV Nova a vyhrál neuvěřitelných 640 tisíc. To je v bilanci našeho okresu zatím nejvyšší dosažená částka. Na vlastní oči se o tom můžete přesvědčit až 4. dubna. Pan Keřka vám však mnohé prozradí již nyní.

Kolik úsilí vás stálo dostat se do spárů Vladimíra Čecha?

Do milionáře jsem volal asi tři měsíce obden. Provolal jsem zhruba tři tisíce korun, což myslím není moc. Tři týdny přede mnou tam byl Jirka Kraus ze Zavidova, ten volal dvakrát a byl tam za stodvacet korun. Bohužel se nedostal z rozstřelu.

Dá se říci, že už jste ostřílený televizní kozák. Působí na vás studiové prostředí depresivně?

Ne, vůbec. Všechno se stejně zkouší nanečisto. Odkud přijít, kam odejít.

Jaká byla rozstřelová otázka?

Měli jsme seřadit jména podle profesí. Bylo tam zpěvák, spisovatel, režisér a malíř a k nim jsme měli přiřadit jména Bowie, Remarque, Fellini a malíř Monet. Roztřelová otázka se vám tak pět vteřin před tím, než to Čech přečte zobrazí a pak až se objeví možnosti. Já jsem se už  při tom snažil zapamatovat, jak to šlo za sebou, a to mi pomohlo.

Koho jste měl jako přítele po telefonu?

Měl jsem jich celkem pět. Doktorku Polánkovou, kvůli otázkám z medicíny, jejího muže Míru Polánka, to je zase muzikant, petrovického faráře pana Kružíka, inženýrku Vaicovou z Petrovic a paní Krůtovou, učitelku za Šanova. Její rady jsem nakonec i využil.

U jaké to bylo otázky?

To bylo u otázky za 320 tisíc. Otázka zněla: kdo byl první archivář hlavního města Prahy. Možnosti byly Dobrovský, Jungmann, Erben nebo Borovský. Trochu jsem tušil, že to byl Erben, ale jistý jsem si nebyl. Tak jsem zavolal paní Krůtové, protože jsem si myslel, že jako kantorka k tomu bude mít nejblíž. Ta sice moc velkou radost neměla, když jsem jí volal (smích), a také si tipla toho Erbena, ale ne na sto procent. Tak jsem dal radši ještě padesát na padesát. Tam vyšlo Erben a Jungmann, tak to už mi bylo jasný, že je to ten Erben.

Které další otázky vám působily potíže?

První krize byla na otázce za 40 tisíc. Tam stálo, v kterém americkém státě je Velký kaňon. Možnosti byly Arizona, Massachussets, Minnesota a Florida. Floridu jsem vyloučil jako úplnej nesmysl, pak mě trošku vrtala Arizona, jakože se tam odehrávají westerny, vzpomněl jsem si i na Arizonskou pěnici, ale nebyl jsem si stoprocentně jistý, tak jsem se ptal diváků. Arizóna měla nejvíc, tak jsem to risknul a vyšlo to.

Trošku jsme to zpřeházeli, ale co otázka za 640 tisíc?

To bylo: co to jsou sicilské nešpory? Věděl jsem, že nešpory je něco odpoledního. Jedna z možností byla oslava slunovratu. To mi bylo hned jasný, že je to blbost, proč by se měl slunovrat slavit odpoledne. Pak tam bylo vinobraní, to je taky jasný, že to není jedno odpoledne, dál tam bylo lidové povstání nebo defilé lodí. Vzhledem k tomu, že jsem byl na záchytném bodě třistadvaceti tisíc, tak jsem si řekl, že spadnout není kam a zkusil jsem to lidové povstání, a bylo to.

Do otázky za 1 250 000 už jste nešel?

Tam stálo, který město na Náchodsku má ve znaku bílou labuť se zlatou hvězdou. Možnosti byly Broumov, Hronov, Dobruška a to čtvrtý si nepamatuju. Vzhledem k tomu, že jsem tam nikdy nebyl, tak jsem o tom ani nepřemýšlel. Po skončení jsem pak tipoval Dobrušku, ale byl to Broumov.

Co následovalo po tom?

V půl dvanácté jsem už byl v hospodě na Barrandově. Byl tam Ivan Ráhel z Petrovic, ten byl se mnou i ve studiu, pak ještě Pepík Skuba a Míra Kejla, to jsou kamarádi ze šachty. Ty už zahřívali židle v hospodě, a tak jsme to hned roztočili. Pak jsme ještě měli mezipřistání v Tuchlovicích, v Lubné u Dudlíka, na Krakovci U hradu a končili jsme v Zavidově.

Jaké byly reakce na čerstvého půlmilionáře?

Jo, lidi to berou. Blahopřáli mi, žádná závist.

Myslíte si, že taková výhra může ovlivnit váš život?

Může, ale ne nějak moc zásadně. Po zdanění mi z toho zbude 512 tisíc a za to si s bídou koupím byt 2 + 1 v Rakovníku. Ale já se z Petrovic stěhovat nechci, spíš ty peníze použiju na vylepšení bydlení stávajícího. Práci taky měnit nebudu, obzvlášť teď, když jsem na Raku povýšil z lázeňského na vrátného (smích).

Poraďte nám nějaký speciální recept, odkud čerpat vědomosti do televizních soutěží?

Já hodně čtu noviny a sleduju televizní soutěže. Tedy kromě Nejslabší máte padáka, tam když je někdo chytrý, tak se ho zbaví, to se mi nelíbí.

Míříte do nějaké další soutěže?

Ne, teď si vorazím.

Sláva Vaic

 


[ Zpět na domovskou stránku ]