RAPORT logo

„Budeme vařit klasické české pivo,“ říká ředitelka Alena Mildorfová

V pivovaru chtějí chytit letošní léto

RAKOVNÍK. „Přijďte, až se bude kouřit z komína,“ odpověděla s úsměvem na naši otázku, kdy už konečně ochutnáme rakovnické pivo, generální ředitelka CZECH BREWERY - RAKOVNÍK a. s., Alena Mildorfová. Našemu argumentu, že rakovničtí pivní patrioti se už nemůžou dočkat, až prolijí první doušky „domácího“ moku svými hrdly a prahnou po informaci, kdy tak budou moci učinit, nakonec paní ředitelka přece jen podlehla.

Připomínáme, že poslední pivo se v pivovaru uvařilo na jaře roku 1997 a od té doby probíhala složitá cesta jeho prodeje. Nakonec původní vlastník Pivovary Bohemia a. s. prodal pivovar prostřednictvím firmy NT Retex s. r. o. Golčův Jeníkov kanadskému investorovi - firmě INTERNATIONAL BREWERY COMPANY INC.

„Původní záměr investora byl odkoupit pouze zařízení, ale po seznámení se stavem podniku bylo rozhodnuto pivovar zachovat a obnovit v něm výrobu,“ líčí počáteční situaci Alena Mildorfová. Od září roku 2001 tak začala pod vedením firmy NT Retex rekonstrukce. Protože však kanaďané nebyli s průběhem a hlavně rychlostí prací spokojeni, došlo rozhodnutím valné hromady (1. listopadu 2002) k ukončení spolupráce s NT Retexem a bylo vytvořeno nové představenstvo, jehož předsedkyní se stala Alena Mildorfová.

„Znovu jsme obnovili jednání s firmami, které se na rekonstrukci pivovaru podíleli a technologická zařízení pro výrobu piva se znovu uvádí do provozu,“ pokračuje ředitelka. „Díky pochopení a vstřícného jednání podniku Tepepelné zásobování Rakovník například proběhlo před čtrnácti odzkoušení parního řadu a technologických zařízení pro výrobu piva.“

Další firmou, která provádí veškeré zatrubnění, rozvody vody, sladiny a mladiny, piva a kysličníku uhličitého, je JH MONT s. r. o. z Hradce Králového. Zde je určitou kuriozitou, že firma vyměnila již 4 kilometry nejrůznějšího potrubí.

„Rekonstrukcí směřujeme hlavně ke kvalitnější výrobě. Musíme zefektivnit výrobu původní, která byla pojata značně nekoncepčně. Třeba chladící zařízení mladiny jsme přestěhovali blíž k varně, aby pivo dlouhou cestou neoxidovalo, obnoveny budou spilky i ležácké tanky,“ popisuje Alena Mildorfová. Na náš dotaz, jestli pivo bude mít stejnou chuť, jakou znali rakovničtí pivaři, nám odvětila: „Chuťová paměť je jedna z nejkratších, takže dneska již těžko někdo ví, jak rakovnické pivo chutnalo. My budeme vařit klasické české pivo, které bude pochopitelně částečně ovlivněno místními podmínkami. Ujišťuji vás, že ho budete mít plnou pusu.“

Výrobní kapacita pivovaru počítá s výstavem 200 tisíc hektolitrů ročně. Asi 80% z této produkce by mělo putovat na zahraniční trhy a zhruba 20% by mělo zůstat na trhu v tuzemsku, přičemž poměr exportu bude do jisté míry určován domácí poptávkou. Vařit se bude desítka - světlá i tmavá a dvanáctistupňový ležák, plnit se bude plnit do lahví i sudů. Podle ředitelky není tajemstvím, že v druhé fázi výroby by se mělo přistoupit i k výrobě nealkoholických nápojů jako jsou sodovky a limonády z přírodních sirupů.

Náš poslední dotaz směřoval k termínu, kdy budeme moci pivo ochutnat. „Určitě bychom chtěli chytit letošní léto, ale rozhodně ne babí,“ ukončila optimisticky paní ředitelka.

Sláva Vaic


[ Zpět na domovskou stránku ]