RAPORT logo

Porovnáváme posledních pět školních roků na okrese Rakovník

Ročně ubývá sto dětí

OKRES. Počet dětí, které se každoročně hlásí k zápisům do 1. tříd základní školy, stále klesá. Letos jich bylo zase o stovku méně, než vloni. Platí tento trend obecně, nebo existují obce, kterých se takový vývoj netýká? Odpověď na tuto otázku jsme hledali na odboru školství a kultury Města Rakovníka, kde dali k dispozici potřebná čísla za posledních pět let z pohledu celého okresu.

Porovnáme-li školní rok 1997/1998 s letošním, zjistíme, že v současné době navštěvuje školy okresu Rakovník o 532 žáků méně, než před pěti lety. Absolutně největší propad zaznamenala 3. ZŠ, kterou nyní navštěvuje o 146 dětí méně. Pořád však s počtem žáků 829 zůstává největší školou okresu, hned za ZŠ Nové Strašecí. Novostrašecká škola se jako jedna z mála na okrese může pochlubit stoupajícím počtem dětí. V tomto školním roce ji navštěvuje 779 žáků, o 21 více než před pěti lety. Z městských škol si polepšila už jenom 2. ZŠ Rakovník, která po přestavbě zvětšila kapacitu a v současné době ji navštěvuje o 43 dětí více než ve školním roce 97/98. Méně dětí chodí naopak na 1. ZŠ (-79).

Co se týče venkovských škol,  je pouze sedm obcí, kde se mohou těšit z dlouhodobého nárůstu počtu dětí ve škole. Vede Lubná, kam chodí nyní o 22 dětí více než před pěti lety. Více dětí navštěvuje ještě základní školy v Lánech (+4), ve Zbečně (+2), Lišanech (+7) a Krušovicích (+1). Zbytek ze třiceti okresních škol se potýká s každoročním úbytkem. Dvě obce tak v posledních pěti letech dokonce o školu přišly. Srbeč v roce 2001, Městečko vloni. V horizontu pěti let zaznamenala největší úbytek z venkovských škol křivoklátská (-59), jesenická (-49), čistecká (-39), mutějovická (-41), řevničovská (-38), rudská (-25), luženská (-24), slabecká (-22), kolešovická (-21), šanovská (-18), mšecká (-17) a olešenská (-17). Zneklidňující jsou tato porovnání zvláště pro malé školy.

Pokud se podíváme na meziroční úbytek žáků, největší obavy o další budoucnost zařízení mají v tuto chvíli asi v Rudě, kam chodí v současné době jen 16 dětí, o devět méně než v minulém školním roce. Otazníky visí také nad nejmenší malotřídkou na okrese v Olešné, kde se nyní učí jen 11 dětí, o tři méně než vloni. Velký úbytek dětí zaznamenali v porovnání s minulým školním rokem též v Jesenici (-25), Mutějovicích (-21), Mšeci (-12), Řevničově (-11) a Kněževsi (-10). Přírůstky v řádu desítek nehlásila při loňském zápisu ani jediná škola. Největší číslo se znaménkem plus si mohli zapsat v Čisté a Křivoklátě. Ale bohužel i zde vystačíme v přírůstcích s prsty jedné ruky, zatímco ztráty jdou do většinou do desítek.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]