RAPORT logo

Sedmnáctiletá dívka tvrdí, že byla sexuálně obtěžována v DD Nové Strašecí

Zneužívání v dětském domově? Zřejmě výmysl

NOVÉ STRAŠECÍ. Zhruba před třemi týdny zažily vychovatelky i děti z Dětského domova v Novém Strašecí šok. V Televizních novinách TV Nova se objevilo několik pohledů na jejich domov prostřihaných záběry z jiných zařízení, a také jejich svěřenkyně a kamarádka - sedmnáctiletá Petra Š. Ta klidným hlasem oznámila, že se už nechce do novostrašeckého domova vrátit, protože je tam pravidelně sexuálně zneužívána jedním ze zdejších chlapců.

„Hrozivé“ poměry v českých dětských domovech následně na to potvrdili „vychovatelé“, kteří ovšem nemají s DD v Novém Strašecí nic společného. Korunu všemu „nasadila“ Mgr. Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí (FOD), která konstatovala, že je to u nás běžné, že se tomu nedá zabránit, a proto FOD zřizuje azylové domy Klokánek, na který se právě Petra Š. obrátila s žádostí o pomoc. Šot byl ukončen sugestivními záběry na několik kouřících teenagerů v parčíku proti novostrašeckému domovu.

„Když jsem viděla ve zprávách šot s Petrou, udělalo se mi z toho špatně. Reportér, který tam mluvil, vůbec neví, jak to tady chodí. To, co říkali a ukazovali, není vůbec pravda. Sedli jsme s ostatními dětmi a napsali do televize dopis, jak je to tu doopravdy,“ říká osmnáctiletá Katka, která bydlí rok s Petrou Š. na jednom pokoji.

Pohoršeny byly samozřejmě také vychovatelky domova a ředitelka Mgr. Milena Černíková. „Naprosto vylučuji, že by se u nás něco takového mohlo stát. Navíc proti vůli kohokoliv. Máme stálou noční službu, která několikrát prochází pokoje našich svěřenců a kontroluje, zda je všechno v pořádku. Stačí, aby ten, kterému by se dělo nějaké příkoří, zavolal a hned je služba u něho,“ tvrdí ředitelka Černíková a dodává, že v pokojích spí vždy dvě až tři dívky pohromadě.

Pátrám po tom, proč Petra tak závažné prohlášení v jednom z nejsledovanějších televizních pořadů udělala. „Petra je útěkářka a nikde není spokojená. Za tři roky pobytu u nás utekla už počtvrté. Nelíbí se jí na jednom místě a chce být stále jinde. Jiné problémy jsme s ní neměli. Je to hezká, milá, šikovná holka, která když chce, umí dobře jednat s lidmi,“ říká vrchní vychovatelka DD v Novém Strašecí Jana Libovická. „Na kluky je trošku chytlavá, konečně, je jí sedmnáct, a to je v tomto věku u dívek normální. Někdy je možná provokuje víc, než je zdrávo, ale že by si stěžovala na nějaké obtěžování, to ne. Ani nám, ani kamarádkám. Ptala jsem se jich na to po jejím televizním vystoupení.“

Petra byla zařazena Diagnostickým ústavem v Dobřichovicích do DD v Novém Strašecí před třemi roky. Důvod: neshody v rodině. Dodělala si 9. třídu a začala chodit do jezdeckého oddílu na Rudě. Není proto divu, že projevila přání, učit se v oboru, kde se pracuje s koňmi. „Zařídili jsme jí učiliště v Praze - Chuchli, přímo na závodišti. Dalo to hodně práce, protože Petra byla trojkařka a čtyřkařka,“ pokračuje Jana Libovická. Ze začátku byla Petra novým prostředím nadšena, ale po 3 - 4 měsících zjistila, že práce s koňmi není jen jízda v sedle a začala školu flákat. Neomluvené hodiny se začaly množit, a když se Petře podařilo „ztratit“ pár drahých věcí, jako třeba jezdecké boty, bylo jasno. „Je to prestižní učiliště, kde nemají o flákače zájem, a tak Petru vyloučili. Sehnali jsme jí nové učiliště. Šla do ISŠ a učiliště v Jesenici, kde se učí zahradnicí,“ popisuje další Petřiny osudy vychovatelka Libovická.

(Dokončení na str. 2)

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]