RAPORT logo

Kupte si schod

NOVÉ STRAŠECÍ (bed). Originální způsob, jak zachránit historicky cenné točité schodiště v objektu Základní umělecké školy Nové Strašecí, vymysleli strašečtí radní. Nabízejí zájemcům, že si mohou za tisíc korun koupit jeden schod z padesáti, které nutně potřebují opravit.

„Schodů je tu celkem 79, ale 50 jich potřebuje zrekonstruovat. Pískovcové stupně jsou natolik poničené, že dětem na nich hrozí nebezpečí úrazu,“ konstatuje ředitelka ZUŠ Nové Strašecí Mgr. Jiřina Kinkalová a vysvětluje, že nádherné schodiště bude po rekonstrukci sloužit zároveň jako galerie s názvem Zadní schodiště.

Na opravu schodiště z počátku 20. století samozřejmě přispěje i město, ale každá korunka navíc umožní šetřit už tak napjatý obecní rozpočet. „Schod si může koupit jednotlivec, rodina nebo klidně celá ulice. Majitel schodu od nás dostane glejt, že je svrchovaným pánem nad daným schodem. Tento schod bude označen tabulkou s jeho jménem. Při vernisážích pak bude moci sedět nebo stát na svém schodu, nebo na něj pozvat své známé a přátele,“ láká Jiřina Kinkalová a dodává, že se v každém případě jedná o světový unikát. „Zatím naší nabídky využilo 28 lidí, volných je tedy ještě 22 schodů. Svůj schod si každý zájemce může přijít zaplatit v hotovosti do kanceláře ZUŠ Nové Strašecí. Podle projektu bude rekonstrukce Zadního schodiště hotova do konce března a prvním počinem zde bude vernisáž výstavy koláží Jiřího Koláře.

[ Zpět na domovskou stránku ]