RAPORT logo

Královský pivovar Krušovice hostil Krále výčepních

Do Plzně pojede i princ

KRUŠOVICE (ps). V restauracích západní Evropy prý ubývá pivařů. Na vině je mimo jiné i značný rozdíl mezi cenou točeného piva v restauracích a lahvového piva v obchodech. Podobný trend hlásí i náš venkov. Hloučky mužů s lahvovým pivem před prodejnami potravin se postupně stávají charakteristickou dominantou našich návsí. Restauratéři ruku v ruce s pivovarským průmyslem proto bijí na poplach a lámou si hlavu, jak tento nepříznivý trend zastavit. Jednou z akcí na podporu pivní kultury je i soutěž Král výčepních ČR, která se už několik let koná pod hlavičkou Pivexu.

Regionální předkolo pro střední Čechy přilákalo minulý čtvrtek do sálu Královského pivovaru Krušovice 33 soutěžících. Mezi zástupci restaurací z celého kraje nechyběli ani soutěžící z okresu Rakovník. Okresní barvy hájili Radek Hanzlíček (7.-8.) a Marek Ladra (11.) z Restaurace Narpa v Lánech, David Fridrich (20.-23.) z Restaurace Nad Hradem v Křivoklátě a Melánie Svobodová (12. – 14.) z Divadelního restaurantu v Rakovníku. Soutěž probíhala ve dvou kolech, točila se desítka do půlitru a dvanáctka do třetinky. Cílem bylo natočit v časovém limitu pivo s co nejpřesnější mírou a zároveň nejvyšší pěnou. Porota přitom hodnotila i vystupování a celkové působení soutěžících. Medailové pozice letos v Krušovicích vydobyli zástupci Hotelu Anna v Kutné Hoře Josef Štípek a Aleš Klubrt, třetí skončil Aleš Strečok z Hostince U Čapoše z Mělníka. Mezi postupovou desítku pro oblastní kolo v Plzni (25. 2). se z okresních borců probojoval jen Radek Hanzlíček z Lán. Po Plzně se ale kvalifikoval také Richard Kučera, učeň ISŠ Na Jirkově, který absolvoval regionální předkolo v Ústí nad Labem, kam postoupil z učňovské soutěže o prince výčepních. V Ústí se mu mezi dospělými dařilo a umístil se na 8. postupové příčce.

V závěrečné soutěži novinářů pak získal prvenství mezi čtyřmi čepujícími Vladislav Bouška z Rakovnického deníku, Pavel Sklenička z týdeníku Raport obsadil druhé místo. Oba postupují do finále soutěže Výčepní šotek 2003, které se skuteční 13. března v Brně.

Radek Hanzlíček


[ Zpět na domovskou stránku ]