RAPORT logo

Mírný pokles prodeje na domácím trhu kompenzován exportem

RAKO ZRUŠILO 379 MÍST, ALE 182 ZŘÍDILO

Hned v prvním letošním vydání jsme přinesli informace o vývoji nezaměstnanosti v okrese Rakovník z pohledu ředitele Úřadu práce Alexandra Zajíce. Několikrát se v této souvislosti skloňovalo i jméno jednoho z největších podniků v regionu, akciové společnosti Rako. Právě jejího představitele JUDr. Josefa Krause jsme požádali o stručné zhodnocení loňského roku s odkazem na další vývoj zaměstnanosti v regionu. Otázky týdeníku Raport byly předloženy vedení společnosti a zde jsou písemně zpracované odpovědi.

- Kdo je vlastně v současné době majoritním akcionářem?

Majoritním akcionářem RAKO a.s. je Lasselsbereger. Tento akcionář drží více než 95% akcií společnosti. Tato společnost současně vlastní i majoritní podíly u dalších českých výrobců keramických obkladů v Horní Bříze a Chlumčanech

- Jak pokročila modernizace závodů a které provozy ji ještě čekají?

Rozsáhlá modernizace technologického zařízení všech závodů společnosti byla prakticky dokončena. Investice v dalším období  budou směrovány do skladovacích kapacit a nákupu automatických třídících strojů.

- Co nového se objevilo ve výrobním programu?

V minulém roce jsme nabídli našim zákazníkům 10 nových sérií obkladů a dlažeb, v letošním roce se nabídka rozšíří o dalších 8 nových sérií a zcela nový produkt, kterým je mozaika formátu 23x23 mm a 47x47 mm.

- Jak se vyvíjí vaše postavení na trhu?

Pozice na trhu je pod stále sílícím konkurenčním tlakem, kde vedle tradičních výrobců z Itálie a Španělska se stále více na našem trhu prosazují levné obkladové materiály z Německa, Polska a i Slovenska. Důvodem tohoto vývoje  je i kurz koruny, který importy velmi zvýhodnil a exportérům ukrojil velkou část plánovaných tržeb z jejich vývozů. Mírný pokles prodeje obkladových materiálů RAKO na tuzemském trhu byl téměř kompletně  kompenzován vyšším exportem.

- Můžete nastínit hospodářský výsledek roku 2002?

RAKO vyrobilo v roce 2002 celkem 12,2 mil. m2 obkladových materiálů (v roce 2001 12,4 mil. m2). Hospodářský výsledek společnosti bude v řádu několika desítek miliónů korun, ale do ověření jeho výše auditorem nelze uvádět žádná konkrétní čísla.

- Očekáváte v souvislosti s povodněmi nárůst poptávky u obkladů a dlažeb

Nárůst poptávky u obkladů a dlažeb nelze očekávat, nebo bude velmi malý. Důvodem je skutečnost, že obytných staveb bylo poškozeno relativně málo a masivní finanční podpora státu na odstranění následků povodní je směrována na takové akce, které neovlivní poptávku po našich výrobcích, např. oprava metra. 

- Kolik lidí a z jakých závodů a profesních skupin bylo uvolněno a jak se bude stav pracovníků vyvíjet v letošním roce?

Na tuto otázku je obtížná stručná odpověď. V roce 2002 bylo zrušeno celkem 379 pracovních míst, ale zároveň bylo zřízeno 182 nových pracovních míst. Probíhal proto částečně protisměrný pohyb zaměstnanců, kdy jsme relativně vysoký počet zaměstnanců propustili ve dvou vlnách hromadného propouštění, ale na druhé straně jsme mnoha zaměstnancům nabídli nové pracovní uplatnění a přijali jsme i nové zaměstnance zejména některých odborných profesí. Uvolňování zaměstnanců se dotklo všech závodů společnosti i jejího vedení a nejcitelněji postihlo zaměstnance obsluhující výrobní linky a zaměstnance údržby. V roce 2003 se počítá s další racionalizací a úbytkem pracovních míst, ale přesné údaje zatím nejsou k dispozici, neboť je zde souvislost s investicemi do technického zařízení. Zvýšení produktivity práce je však nutné, neboť je  nezbytnou podmínkou pro udržení konkurenceschopnosti.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]