RAPORT logo

Hasiči pomohli dopadnout zločince - za 105 minut byl za katrem

Cestou z kriminálu znásilnil školačku

ZBEČNO. Jeden z nejotřesnějších zločinů, jaké si lze vůbec představit, byl v pátek 28. ledna v 16.15 ohlášen policii ze Zbečna. Fyzické napadení a znásilnění desetileté školačky.

Dívka šla ze školy směrem na Újezd, když ji v místě zvaném v Hoře přepadl neznámý muž. Povalil ji na zem, strhl z ní ošacení a poté se pokusil o znásilnění. K tomu však nakonec nedošlo, a tak se muž ukojil sám třením o tělo oběti. Děvčátko naštěstí vyvázlo bez zranění, a tak mohlo obvodní oddělení Křivoklát ihned zahájilo pátrání. Dívka pachatele totiž velmi přesně popsala, tak se ho ve spolupráci s občany podařilo objevit na cestě k chatové oblasti. Křivoklátská hlídka povolala psovoda se psem a pes hlídku dovedl až před jednu z chat, která měla otevřené okno. Policisté vyzvali muže k opuštění objektu, jinak že použijí psa. Když nereagoval, vnikla hlídka i se psem do chaty, kde objevili ležící postavu. To bylo zhruba v 18 hodin, tedy jen 105 minut po činu.

Pachatelem je pětadvacetiletý V. Š. z okresu Kladno. Policejní rada Středočeského kraje pachateli sdělil obvinění z trestného činu znásilnění se sazbou od 5 do 12 let. Okamžitě poté byl vzat do vazby. Chata, v které se v okamžiku dopadení nacházel, patřila jeho matce.

Jak jsem dále zjistili, policie již v jeho případě šetřila trestný čin se sexuálním podtextem, kdy se měl obnažovat před okny jedné z chat, ale svědkyně, která ho měla při činu spatřit, ho nakonec nedokázala identifikovat. Stíhání bylo tehdy zastaveno. Nyní byl čtyři dny na svobodě po té, co se vrátil z výkonu trestu za majetkové trestné činy spáchané v roce 1998.

Na bleskurychlém dopadení pachatele mají kromě policistů zásluhu také zbečenští hasiči. „Jeli jsme se zetěm (Jiří Loskot, velitel zásahové jednotky, pozn. red.) na chatu do Sýkořice a potkali jsme kamaráda, který u silnice opravoval auto,“ popisuje velitel hasičů Josef Cyrus. „Řekl nám o přepadení dívenky a o tom že prý pachatel s batohem na zádech šel směrem k Valentovu mlýnu. Vyrazili jsme tím směrem a skutečně jsme za chvíli uviděli chlapa s ruksakem, který šel velmi rychlým krokem směrem od lomu k mlýnu. Byl to strašný zjev, uhrovitý obličej, typický kriminálník a kolena měl vyválená v blátě. Bohužel jsme neměli mobilní telefon, a tak jsme jeli do mlýna, odkud jsme zavolali na policii a obecní úřad. Než přijela hlídka, chtěli jsme chlapa zdržet, a tak jsme mu nabídli, že ho svezeme. Ale nechtěl, že prý jde na chatu a už to má blízko. Sledovali jsme ho, jak se dává u jezu vlevo do stráně. Pak už přijela policie. Popis našeho chlapa odpovídal až na čepici popisu pachatele. Lidé prý ho viděli také ve Zbečně v hospodě, a byl spatřen i v okolí školy. Uvědomil jsem si, že ho od vidění také znám. Před lety jsme zasahovali při požáru chat, které byly vykradeny a pak zapáleny, a tenhle mladík byl u toho. Jeho matka tady má takovou malou boudu, a tam ho také policie zatkla. Je to dobře, že se podařilo ho chytit. Děti se bály chodit do školy. Teď jde jen o to, aby dostal, co mu patří. V obci chceme v tomto smyslu sestavit i petici,“ naznačuje Josef Cyrus.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]