RAPORT logo

Okresní soud požadoval po Janě Koričové 340 tisíc, kraj žalobu zamítl

BÝVALÁ TAJEMNICE NEMUSÍ PLATIT ŠKODY

RAKOVNÍK. V průběhu loňského roku jsme vás informovali o soudním sporu mezi bývalou tajemnicí městského úřadu Mgr. Janou Koričovou a městem Rakovník. Ta byla verdiktem okresního soudu odsouzena k úhradě škody, kterou měla městu způsobit chybami v pracovně právní agendě. Minulý týden došlo v případu ke zcela zásadnímu obratu. Krajský soud totiž žalobu města Rakovníka v plném rozsahu zamítl.

Mgr. Koričová nastoupila na radnici v únoru 2000 za starosty Miroslava Hrčky. Nahradila tak ve funkci tajemníka odvolaného Ing. Františka Kapsu. Když v listopadu 2000 zastupitelstvo odvolalo starostu Hrčku, jeho zástupce Smýkala a část rady, začala se kývat i židle tajemnice. Nové vedení reprezentované starostou Píclem postupně odhalovalo závažné chyby v pracovně právní agendě, které potvrdila i kontrola úřadu práce. Situace vyvrcholila 6. března 2001, kdy byla tajemnice odvolána. Následovaly mimosoudní pokusy o úhradu škody. Radní Koričové navrhli, aby uhradila částku 120 tisíc korun, což byl 4,5 násobek platu, podle zákoníku práce nejvyšší možná sankce. Koričová odmítla, a tak se město obrátilo na soud. Okresní soud vynesl 27. června 2002 rozsudek, kterým překvapivě odsoudil bývalou tajemnici k úhradě 340 tisíc plus osmiprocentní úrok od vzniku škody do okamžiku úhrady. Jana Koričová se proti rozsudku okresního soudu odvolala, a tak se pracovně právní agendou městského úřadu Rakovník začal v prosinci loňského roku zabývat také krajský soud. Prví stání bylo nařízeno na 17. prosince, druhé na 21. ledna konečně 28. ledna 2003 byl vynesen rozsudek. Žaloba města Rakovníka byla v plném rozsahu zamítnuta. „Krajský soud byl na rozdíl od okresního velmi objektivní a od počátku jsem měla dojem, že je na případ pohlíženo jinak než v Rakovníku, a tak jsem věřila, že uspějeme. Soud nakonec zamítl žalobu v plném rozsahu, protože nezjistil z mé strany ani nedbalostní zavinění,“ komentovala rozsudek bývalá tajemnice. Zároveň nám sdělila své rozhořčení nad svými bývalými kolegy. Někdo z nich se totiž obrátil na deník Blesk a ten pak na stávajícího zaměstnavatele s dotazem, jak může zaměstnávat osobu, která byla právoplatně odsouzena. „Jakmile budu mít rozsudek v ruce, zvážím ještě další případné kroky, neboť se cítím bývalým vedením města Rakovníka velmi poškozena,“ naznačuje Koričová.

Starosta Ing. Zdeněk Nejdl v době uzávěrky tohoto čísla neměl k dispozici potřebné informace. „Vím o tom, jak to dopadlo, ale neznám důvody zamítnutí. Rada asi bude potřebovat pro další případné kroky právní rozbor,“ řekl nám starosta.

Pavel Sklenička

 


[ Zpět na domovskou stránku ]