RESTAURANT A BAR U DIVADLA OTEVŘEN
RAKOVNÍK. Ve čtvrtek odpoledne se poprvé otevřely masivní dveře Restaurantu U Divadla. O renesanci prostor bývalého knihkupectví a cukrárny se postaral Královský pivovar Krušovice.
Hosty hustě zaplněný restaurant byl při slavnostním otevíracím ceremoniálu svědkem krátkých projevů ing. Pavla Gregoriče, generálního ředitele Královského pivovaru Krušovice, a starosty města Rakovníka Mgr. Václava Pícla. Pak už jen slavnostní přestřižení pásky, a hurá na konzumaci třetinek nejen čtyř krušovických typů a nealkoholického a kvasnicového piva, džusu a sody, ale i bohatého rautu, který připravili provozovatelé z obchodího sdružení Gastra. Ke všemu vyhrával Brass Band, za zavřenými prosklenými vchodovými dveřmi do divadla, v koridoru spojujícím obě části restaurantu. Zbývá již jen připomenout, že o den později měl v rámci Dne otevřených dveří každý přišedší právo na čtyři třetinky piva zdarma. Podle našich informací se dveře netrhly. V pátek večer už objekt patřil “řadovým” návštěvníkům.
Pojďme si alespoň telegraficky přiblížit interiér. Společným jmenovatelem je kombinace světlého dřeva a nebeské modré, přičemž koncepce restaurantu a baru se mírně liší. Zatímco první, větší část je projektována přeci jen poněkud konzervativněji, s prosklenými posuvnými přepážkami, druhá skrývá odvážnější architektonické řešení. Podlahy, stoly, židle a lavice, bar a rámy oken jsou čistě dřevěné. Okna jsou dík krásným vitrážím jedním z velkých trumfů restaurantu, v baru zaujmou moderní kovové lampy, visící ze zdí jako mohutné zvadlé slunečnice. V obou částech dokrášlují interiér obří skleněné džbány (ruční práce), zavěšené na dřevěných konzolích.
Po ukončení čtvrteční oficiální části ceremoniálu jsme požádali o krátký rozhovor generálního ředitele Královského pivovaru Krušovice, ing. Pavla Gregoriče.
Pojďme začít od samotného zrodu myšlenky, udělat v přízemí Tylova divadla Krušovickou restauraci. Kdo je jejím otcem?
S tímto nápadem mne přibližně před rokem seznámil náš obchodní zástupce pro okres Rakovník ing. František Máša. Okamžitě jsem jeho myšlenku přijal a pověřil jsem jej předběžným kontaktováním radnice. Po několika jednáních jsme dospěli ke společnému závěru – přislíbení a následné poskytnutí dlouhodobé smlouvy. Tohoto rozhodnutí si dodnes velice vážím. Myslím si totiž, že jakákoli krátkodobá smlouva nikoho nepřiměje k investici tak značného rozměru, jakou byla ta naše. Královský pivovar Krušovice si přece nemůže dovolit vybudovat v Rakovníku objekt, který by neměl úroveň.
Zasahoval Pivovar Krušovice přímo do koncepce interiéru, nebo je to výlučně dílo architekta?
Nejsme architekti, přestože dnes máme již značné zkušenosti s provozováním restaurací. My vaříme pivo. Proto jsme se obrátili na nejlepšího odborníka, kterého známe, ing. arch. Milan Varvařovský z Plzně, se kterým jsme v minulosti realizovali úpravy již několika objektů. Požádali jsme jej o zpracování koncepce jak restaurantu, tak baru. Výsledek vidí návštěvníci sami. Myslím, že jsme chybu neudělali. Do projektu jsme samozřejmě vložili svou vizi. Restaurant, klasická část objektu, by měl sloužit jako velmi reprezentativní místo pro významné oslavy, ať již společenského, či rodinného charakteru, jako například svatební hostiny nebo promoce. S tím se samozřejmě pojí vysoká úroveň obsluhy a veškerého servisu. Chtěli jsme rakovnické veřejnosti nabídnout to nejlepší. Barová část je orientována jiným směrem. Zde naleznout místo mladší ročníky, které se chtějí bavit přece jen jiným způsobem. Například sledovat sportovní přenosy nebo v klidu vychutnat pivo. Interiér je proto moderní, ovšem stále na velmi vysoké úrovni. Obě části jsou sice propojeny, ale mají samostatné vchody, které budou zákazníkům k dispozici.
Jak jste spokojen na premiérovém otevření?
Velmi. Hosté, které jsme pozvali, přišli téměř bez výjimky. A co je nejdůležitější, zatím jsem slyšel jen slova uznání.
Marek Bradáč