RAPORT logo

Nový zákon o výkonu trestu zdvihl “hladinu adrenalinu” v českých věznicích
TAKÉ V ORÁČOVĚ PROTESTOVALI ODSOUZENÍ

ORÁČOV. Celý minulý týden sledovala veřejnost s napětím situaci v českých věznicích, kde došlo k protestům odsouzených proti novému zákonu o výkonu trestu. K vinařické věznici, kde bouře vypukly minulé pondělí nejdříve, se postupně přidávalo jedno nápravné zařízení za druhým. Stranou nezůstala ani Věznice Oráčov. Hlavním projevem nespokojenosti bylo odmítání stravy a někde i demolice zařízení.

Podle informace prvního zástupce velitele oráčovské věznice mjr.Bc. Bohuše Veselého se zde odsouzení omezili pouze na odmítání stravy. K ničení majetku ani jiným incidentům nedošlo. Z 517 odsouzených odmítlo přijmout stravu v úterý 11. 1. zhruba sto vězňů, ve středu již 364 a ve čtvrtek 207.

Ještě v úterý došlo k jednání mezi zástupci vedení věznice a odsouzených. Vězňové slíbili, že nebudou ničit zařízení věznice a budou protestovat bez použití násilí. Naopak vedení věznice slíbilo, že jim umožní setkání s krajským státním zástupcem a novináři. Na co si odsouzení v Oráčově nejvíc stěžují? Především na přeplněnost věznice (ta má kapacitu 415 míst a nyní si zde odpykává trest 517 vězňů), na to, že se mohou koupat v teplé vodě pouze jedenkrát týdně, že oblečení si mohou měnit pouze jedenkrát za půl roku, že nesmějí používat vlastní ručníky, že doba, po kterou mohou používat vařič, je krátká. Své požadavky sepsali do deseti bodů, z nichž některé vedení věznice slíbilo splnit.

Poté, co ve čtvrtek 13. ledna 2000 dopoledne navštívil věznici krajský státní zástupce JUDr. Pavel Kroulík a odsouzení měli možnost promluvit se zástupci tisku, se situace uklidnila. “Dosáhli jsme několika příslibů. Pokud je vedení věznice do čtrnácti dnů nesplní, pak se k protestu vrátíme,” řekl jeden z mluvčích oráčovských vězňů novinářům.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]