RAPORT logo

Několik statistických údajů z Olympijských dnů zdraví
ZDRAVOTNÍ STAV OBYVATEL SE LEPŠÍ

RAKOVNÍK (bed). Letos již po šesté se konaly v Rakovníku, Novém Strašecí a Jesenici tzv. Olympijské dny zdraví. O jejich průběhu jsme již na stránkách Raportu informovali. Dnes přinášíme několik statistických údajů, které nám poskytl jeden z hlavních organizátorů akce okresní hygienik MUDr. Jan Kasal.

Již tradičně byl největší zájem o vyšetření hladiny cholesterolu z kapilárního odběru krve. Vyšetřit se nechalo celkem 835 osob, což je o 71 více než vloni. V Rakovníku to bylo 367 zájemců, v Jesenici 178 a v Novém Strašecí 290. Výsledky vyšetření potvrdily fakt, že stav výživy české populace se v posledních letech lepší. Tomu pak odpovídají i zlepšující se trendy v nemocnosti a úmrtnosti na srdečně-cévní choroby.

Novinkou letošních Olympijských dnů zdraví byla instruktáž v samovyšetření ženského prsu s praktickou ukázkou na modelu. Této příležitosti využilo 150 žen. Zájem byl také o vyšetření zrakové ostrosti. Optik Zdeněk Řenč provedl bezplatně v Rakovníku na 200 vyšetření.

Jako problém se jeví organizátorům akce velký počet návštěvníků, zejména dětí, které se bez dostatečného pedagogického dozoru chovaly hlučně a nedisciplinovaně zejména v rakovnické Sportovní hale. Přitom by bylo podle MUDr. Kasala škoda školní mládež z Olympijských dnů zdraví vyloučit. Velká většina programu (zejména ukázky atraktivních sportovních odvětví a protidrogová prevence) jsou totiž určeny především jim. Jako řešení problému vidí okresní hygienik v možnosti rozdělit ODZ v Rakovníku do dvou samostatných částí, které by se mohly konat buď v časové návaznosti ve dvou dnech, nebo zcela samostatně.


[ Zpět na domovskou stránku ]