RAPORT logo

Městská rada obdržela žádost o odstranění sochy ruského vojáka
SOCHA RUDOARMĚJCE TRNEM V OKU?

NOVÉ STRAŠECÍ. Poslední dubnový den přišel do redakce opis dopisu, který zaslala městské radě v Novém Strašecí tamní občanka Martina Kotyková. V dopise se m. j. uvádí: “Vzhledem k blížícímu se výročí osvobození žádám městskou radu Nového Strašecí o odstranění sochy Rudoarmějce na Komenského náměstí. Jedná se o neadekvátní prostor pro falešný mýtus. Nové Strašecí podle mých informací neosvobodila Rudá armáda, ale Vlasovci. V našem městě lze najít památku na 1. a 2. odboj, není zde však památka na 3. odboj. Proto navrhuji zřízení pamětní desky obětem 3. odboje. Město tvoří nejen rozvody plynu, vody a kanalizace, ale i zakotvení v kultuře a v národních dějinách.”

Zeptali jsme se na názor starosty města Miloslava Pelce. “V době všeobecné euforie po listopadu 1989 jsem byl občany při mnoha příležitostech dotazován, co jako starosta udělám s pomníkem Rudoarmejce na Komenského náměstí,” odpověděl starosta Pelc. “Moje stanovisko bylo takové, že pomník nesymbolizuje komunistickou zvůli, ale je symbolem památky obětí 80.000 ruských vojáků, kteří padli za 2. světové války na našem území. Když už pomník v našem městě je, myslím, že by nebylo vhodné ho vzhledem k památce padlých vojáků odstranit. Mohl by být ale přemístěn do prostor, které svým názvem připomínají květnové dny roku 1945, např. na Náměstí 5. května.”

Jak se nám podařilo zjistit, byla socha Rudoarmejce umístěna na Komenského náměstí v roce 1956 na místo sochy sv. Jana Nepomuckého. Podle slov Miloslava Pelce dopis Martiny Kotykové projedná rada na svém nejbližším zasedání.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]