RAPORT logo

Zasedání mezinárodního měnového fondu v Praze zřejmě obere okresy o peníze
POLICIE BUDE VÍCE CHODIT PĚŠKY

RAKOVNÍK. Policie se v posledních letech stále častěji potýká se snižováním finančních prostředků na nákup pohonných hmot. V minulém týdnu se tato otázka dostala opět do popředí zájmu. Policisté ve středních Čechách totiž obdrželi pokyn, podle nějž se má limit pro rok 2000 snížit na 48 % původního rozpočtu.

“To je úplně nejhorší situace, kterou u policie pamatuji,” řekl nám jeden z policistů. Z limitu, který byl snížen na polovinu, nebude podle názoru odborníků možné zajistit v plném rozsahu ani základní funkce policie. Zejména paradoxní bude situace v rekreačních oblastech. Tam se v jarních a letních měsících přesune obrovské množství rekreantů. Počet obyvatel se během léta v těchto letoviscích tradičně zdvojnásobí. Tím přibude obvykle i trestné činnosti a výtržností, které vyžadují zásahy nebo alespoň přítomnost policie. Ta však letos bude mít velmi málo prostředků na jakékoliv preventivní výjezdy.

O vysvětlení situace jsme nejprve požádali tiskového mluvčí okresního ředitelství Ivo Burdu. Ten nám sdělil, že podobná opatření mu nepřísluší komentovat, a proto nás odkázal na tiskovou mluvčí krajské správy Soňu Budskou. Ale ani tam jsme se odpovědi nedočkali, neboť opatření se údajně týká celé republiky. Nakonec jsme byli odkázáni až na tiskovou mluvčí české policie Ilonu Zelenákovou. Ta se nás nejprve pokusila přesměrovat zpět na krajskou tiskovou mluvčí se slovy, ať se kolegyně také stará, ale nakonec i ona přislíbila odpověď. V dohodnutém termínu jsme se ale nedočkali, a tak můžeme o příčinách pouze spekulovat. Stejně jako rakovničtí policisté, kteří oficiálně důvod úsporného opatření rovněž neznají. Většinou odmítají o věci hovořit. Jednak se obávají případných nepříjemností ze strany nadřízených, jednak nechtějí připustit, aby se kriminální živly dozvěděly, že policie bude nyní méně v terénu než dosud. Mezi některými optimisty dokonce panuje názor, že opatření nijak zásadně policejní práci neuškodí. “Byli jsme zvyklí hodně jezdit. Nyní budeme muset častěji chodit pěšky, což by ale nemělo být na škodu,” řekl nám jeden z policistů. Na naši otázku, jak si představuje pochůzkovou činnost v takových obvodech, jako je Křivoklátsko, Jesenicko či Čistecko, jsme se ale odpovědi nedočkali. Někteří policisté se domnívají, že opatření má souvislost se zasedáním mezinárodního měnového fondu, který se uskuteční letos v Praze. Na jeho zajištění budou povolávány posily ze všech okresů středních Čech. Navíc minulý týden proběhla sdělovacími prostředky zpráva, podle níž musí být pražská policejní oddělení vybavena pro zajištění bezpečnosti účastníků zasedání modernějšími vysílačkami. Jejich nákup bude stát řádově několik miliónů korun.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]