RAPORT logo

Okresní úřad dotuje tři kulturní památky v Rakovníku:
VILU, CHALUPU A HŘBITOV

RAKOVNÍK. Stejně jako na kulturní památky v obcích myslel Okresní úřad v Rakovníku i na pamětihodnosti v okresním městě. V příspěvcích se objevily hned tři objekty.

“V  případě čp. 581 se jedná o celkovou opravu budovy. S největší pravděpodobností bude okresní úřad přispívat menším podílem. Je nutné provést opravu atypických prvků zcela ojedinělé stavby, která pochází z dílny architekta Otakara Novotného. Otakar Novotný se totiž většinou věnoval výstavbě větších budov, jako je například rakovnická sokolovna nebo Učitelské domovy v Praze. V případě tzv. Štaigerovy vily se jedná o rodinný objekt. Příspěvek by s největší pravděpodobností pomohl zaplatit opravu fasády,” uvedl pro týdeník Raport pracovník OkÚ Václav Macák. Druhým objektem, který získal peníze od OkÚ, je Česká chalupa. Jak jsme zjistili od Blanky Brabcové ze stejného úřadu, mělo by jít v první řadě o sanaci sklepů. Dále by se měly opravit svody okolo objektu, které jsou v havarijním stavu. Nutná je prý i oprava střechy, která je ze sekaného šindele. Postupně by mělo dojít k výměně této střešní krytiny. Plánováno je i nové topení v celém objektu, které souvisí s odvlhčením celé budovy. Prostředky na opravy tohoto objektu nejdou pouze od OkÚ, ale i z programu Regenerace, část prostředků zaplatí majiteli ing. Froňkovi i Městský úřad v Rakovníku.

Dotaci získal i Židovský hřbitov. “V tomto případě půjde o další stabilizaci povalených náhrobků. Opravy na hřbitově pokračují již třetím rokem – náhrobky jsou napouštěny zpevňujícími roztoky,” uvedla Blanka Brabcová. Židovská obec však uvažuje ještě o obnově nástěnných maleb v márnici. To je však pochopitelně opět odvislé od množství dalších získaných prostředků. Okresní úřad počítal přede dvěma lety náklady na restauraci maleb a došel k částce 200.000 korun.

Jan Švácha


[ Zpět na domovskou stránku ]