RAPORT logo

Město prý má podnikatele podporovat, nikoliv chránit
NA NÁMĚSTÍ BEZ POPLATKU?

RAKOVNÍK (ps). Již delší dobu se nemluví o zamýšlené změně dopravního režimu na Husově náměstí. Na naši otázku, co se vlastně v této věci chystá, nám starosta města Rakovníka Miroslav Hrčka sdělil, že on sám by nejraději dopravu na náměstí co nejvíce uvolnil ve prospěch místních podnikatelů.

Co to znamená? “Zrušit budku výběrčího a nechat na náměstí zcela volný vjezd. Parkování upravit tak, aby občan mohl přijet na náměstí, zaplatit symbolický poplatek např. za půlhodinový pobyt, více ale už třeba za hodinu parkování. Poplatky by mohly být řešeny parkovacími automaty. Tím bychom umožnili zákazníkům ve větší míře nakupovat v centru města,” míní starosta. Že by město přišlo zhruba o šest set tisíc, které jsou vybírány za vjezd na náměstí, starostu nezneklidňuje. Peníze by se prý měly vrátit na vyšší daňové výtěžnosti.

Sám však změnu dopravního režimu navrhovat nebude. “Pokud podnikatelé požádají o uvolnění dopravy na náměstí, budu první, kdo to podpoří,” řekl nám starosta. Nabízí se otázka, když už chce radnice podpořit místní podnikatele, proč také neomezí konání pravidelných trhů. “To už by byla ochranářská opatření. Chceme spíše vytvářet podnikatelům lepší podmínky, nikoliv je chránit před konkurenčními vlivy. Více teď budeme podporovat i otevírání předzahrádek na náměstí, kde můžeme zlevnit pronájem,” řekl Miroslav Hrčka. Předpokládá, že iniciativy kolem parkování a vjezdu na náměstí by se mohlo chopit před rokem založené sdružení podnikatelů.


[ Zpět na domovskou stránku ]