RAPORT logo

Trestní stíhání ing. Chalupeckého bylo zastaveno, kauza Galas pokračuje
BÝVALÝ PŘEDNOSTA ZPROŠTĚN VINY!

PRAHA/KLADNO. Minulý týden byl uzavřen případ bývalého přednosty Okresního úřadu Rakovník ing. Jiřího Chalupeckého, který se “vlekl” téměř půldruhého roku. Ing. Chalupecký byl tehdy obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a z návodu trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Těchto činů se měl dopustit tím, že si jako přednosta Okresního úřadu Rakovník vypůjčil v letech 1996 a 1997 prostřednictvím likvidátora Podniku místního hospodářství a RaJ Rakovník ing. Vlastimila Galase 39 miliónů Kč. Ty pak použil k dostavbě hasičské zbrojnice HZS Rakovník.

Jak jsme se dozvěděli z dobře informovaných zdrojů, bylo v březnu letošního roku stíhání ing. Chalupeckého zastaveno, zatímco trestní stíhání ing. Galase pokračuje. Požádali jsme o vyjádření vyšetřovatele Krajského úřadu vyšetřování Středočeského kraje por. Bc. Václava Lásku, který měl oba případy na starosti. “V prosinci 1999 jsem věc obviněných ing. Chalupeckého a ing. Galase uzavřel a s návrhem na podání obžaloby na oba jmenované předal krajskému státnímu zástupci,” uvedl por. Láska. “Ten po prostudování věci došel k názoru, že skutek financování dostavby hasičské zbrojnice v Rakovníku a stejně tak sponzorské dary Nemocnici s poliklinikou v Rakovníku z prostředků státních podniků v likvidaci, není trestným činem. Z tohoto důvodu dal pokyn k zastavení trestního stíhání ing. Chalupeckého a u ing. Galase ke změně právní kvalifikace, týkající se upuštění od trestního stíhání ve skutcích souvisejících se sponzorskými dary Nemocnici s poliklinikou v Rakovníku.”

“Mám velikou radost, že už všechno skončilo, protože se případ vlekl šestnáct měsíců,” podělil se s námi o své pocity bývalý přednosta ing. Jiří Chalupecký. “Vyšetřování bylo zastaveno 31. března na základě vyjádření odborníků z Fondu národního majetku, kteří konstatovali, že jsem žádný zákon neporušil a tudíž jsem nevinný. Napsal jsem dopis vyšetřovateli por. Bc. Láskovi z KÚV a poděkoval mu za jeho práci,” dodal ing. Chalupecký.

Podle sdělení vyšetřovatele trestní stíhání ing. Vlastimila Galase pokračuje a ve věci bude rozhodnuto po zpracování nového znaleckého posudku na účetnictví státních podniků v likvidaci, v nichž jmenovaný působil jako likvidátor.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]