RAPORT logo

Zemanův případ starého Brůny jakoby inspiroval pachatele z Ukrajiny
VRAH OBĚŤ UŠKRTIL A VHODIL DO STUDNY

LHOTA POD DŽBÁNEM. Dům čp. 187 se nachází zcela mezi Mutějovicemi a Lhotou pod džbánem u vlečky, kde už dávno žádný vagón nejel. Opadávající omítka a zbytky betonového zábradlí nedávají příliš znát, že zde žili svého času i členové šlechtického rodu Fürstenberků. A právě zde se odehrála tragédie, která jakoby byla inspirována epizodou Studna ze seriálu 30 případů majora Zemana.

V sobotu 8. dubna 2000 oznámili občané Lhoty pod Džbánem, že pohřešují šestapadesátiletou Miroslavu Šípkovou, která bydlela již řadu let v domě čp. 187. Zavolali na telefonní číslo 158 a policie se dala do pátrání po pohřešované osobě. Podle informace policie šlo o systematické pátrání, jehož výsledkem byl nález obyvatelky domu. Stalo se tak o tři dny později. Žena byla nalezena mrtvá ve dvacet tři metry hluboké studni u domu. Bylo zajištěno vyzvednutí a přivolaný soudní lékař nevyloučil smrt zaviněním jiné osoby. Podle informace tiskového mluvčího nadstrážmistra krajského úřadu vyšetřování Pavla Truxy, byl případ ihned předán krajskému vyšetřovateli majoru Černíkovi. Díky dobré znalosti terénu rakovnických vyšetřovatelů byl pachatel dopaden do dvanácti hodin od nalezení nešťastné paní Šípkové. Jednalo se o čtyřiatřicetiletého Ukrajince P. L. Pachatel uvedl, že žil u oběti v podnájmu a osobní spory s ní vyřešil tak, že ji uškrtil.

Podařilo se nám zjistit, že Ukrajinec žil u Marie Šípkové jeden měsíc. Od místního obyvatele, který si nepřeje být jmenován, jsme se dozvěděli, že Ukrajinci měli kolem vily čistit a vysekávat křovisko. Dům i okolí totiž bylo léta neudržované. Jeho slova potvrzují haldy vytrhaného křoví v okolí domu. Muž ze Lhoty nám k tragické události dále řekl: “Slyšel jsem, že paní Šípková byla uškrcena a hozena do studny i se svým pejskem (tuto skutečnost policie vyvrátila – pozn. red.). Zrovna dnes (12. dubna 2000) mi říkala listonoška, že s ní ještě ve čtvrtek mluvila.” Zajímalo nás pochopitelně, kdo zavolal policii. “Jedna místní paní jí před třemi dny nesla bonboniéru k svátku a nedostala se dovnitř. Nesehnala ji. Protože byla paní Šípková nemocná, tak si myslela, že je třeba v nemocnici. Mívala epileptické záchvaty. Sháněla ji tedy nejdřív v nemocnici a pak zavolala na policii,” uvedl obyvatel vesnice a dodal, že o tom, že by měla paní Šípková Ukrajince jako nájemníka, nic neví. Jak jsme ve Lhotě pod Džbánem dále zjistili, byla Miroslava Šípková mírumilovný člověk, který s nikým neměl nikdy ani ten nejmenší spor. “Manžel jí zemřel před několika lety a ona zůstala sama. S nikým se nestýkala už vzhledem k  její nemoci,” dodal jeden z obyvatelů Lhoty pod Džbánem.

Jan Švácha


[ Zpět na domovskou stránku ]