Ročník 34
Číslo 17
25. 04. 2024

Foto RAKOVNÍK. Taneční skupiny z Rakovnicka poměřily svoje dovednosti v okresním kole amatérské taneční soutěže, která nese název Středočeský taneční pohár 2024. Soutěžily nejen skupiny, ale i mini týmy, a to ve třech věkových kategoriích. Soutěže se zúčastnilo na stovku tanečníků, nejlepší dva týmy z každé kategorie postoupily do krajského kola, které se uskuteční 22. května v Mladé Boleslavi. Porota mohla letos poprvé udělit také divokou kartu.

  • O spojení škol se rozhodne 29. 4.

    RAKOVNÍK. Atmosféra debaty se žáky, rodiči a zaměstnanci ISŠ Rakovník a SPŠ E. Kolbena, kterou svolal Středočeský kraj k tématu plánovaného vytvoření společného ředitelství na 16. dubna do auly ISŠ, nebyla vůbec příjemná. Ve vzduchu bylo cítit napětí pramenící z toho, že představitelé kraje jsou o nutnosti spojení skálopevně přesvědčeni, zatímco kolektiv pracovníků ISŠ se záměrem nesouhlasí.

  • Různé „metry“ na živnostníky?

    RAKOVNÍK. Pamětníci si možná vzpomenou na někdejšího místostarostu Rakovníka a dlouholetého člena zastupitelstva Václava Laňku. Ten kdysi kritizoval nejednotný přístup k občanům při prodeji městských pozemků a jako pomůcku si na jednání donesl dva různé metry. Jedním, který měřil jen 10 cm, prý město měří svým oblíbencům, a druhým, který měl rovných 100 centimetrů, všem ostatním občanům. Na jeho argumentaci jsme si vzpomněli po zjištění, jak je to v Rakovníku s poplatky za zábor veřejného prostranství. I v této problematice totiž město uplatňuje různé přístupy.

  • Speed maraton 2024: celkem 30 přestupků

    RAKOVNICKO. Štve vás, že na některých místech jezdí řidiči neomaleně a nerespektují dopravní značení? Na silnicích Česka a celé Evropy se v pátek uskutečnila dopravně bezpečnostní akce Speed maraton 2024. Policisty s radarem jste od půlnoci do půlnoci mohli zastihnout také na mnoha místech Rakovnicka.

  • Hrad je uzavřen kvůli zrádcům

    KŘIVOKLÁT. Kdo bych chtěl navštívit v těchto dnech hrad Křivoklát, má smůlu. Objekt bude až do 30. dubna 2024 uzavřený. A to tak, že neprodyšně. Důvod? Po hradě se pohybují Zrádci. Tak se totiž bude jmenovat nová reality show, kterou zde natáčí TV Prima. Zrádci (The Traitors) je dosud nevídaná napínavá reality show plná lží a intrik. Alespoň tak ji její tvůrci prezentují na stránkách ČSFD.

  • Kanalizace a voda za 8 milionů

    NOVÉ STRAŠECÍ. Nedávno byla dokončena kanalizace na většině plochy města. Stále jsou však v Novém Strašecí úseky, kde je potrubí a vodovod potřeba vyměnit. Nyní je taková investice plánována v Tovární a Statkové ulici.

  • Doplnění osvětlení v galerii

    NOVÉ STRAŠECÍ (slv). Osvětlení předního sálu Městské galerie V. Olivy se ukázalo, že je postačující pro vystavené exponáty, ale střední prostor je potřeba dosvítit pro jiné zde pořádané akce – koncerty, besedy, výstavy a je zde sídlo i volebního okrsku.

  • Setkání s hejtmankou opustila většina starostů

    KŘIVOKLÁTSKO. Starosty obcí z Křivoklátska navštívila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Schůzka ale nic nového nepřinesla. Naopak, pětadvacet starostů z třiceti přítomných se ji rozhodlo, po výroku hejtmanky, opustit. Kraj se proti vyjádření obcí ohledně schůzky ohradil.

  • Informační středisko CHKO znovu v provozu

    KŘIVOKLÁT. Od začátku dubna, téměř po deseti měsících, můžete znovu navštívit Informační středisko CHKO Křivoklátsko – Křivoklát, které sídlí v podhradí, v části obce zvané Budy. Od prosince roku 2023 je jeho provozovatelem nevládní nezisková organizace Ekocentrum Koniklec. Ta sídlí v Praze, ale své aktivity rozšiřuje i do dalších míst v Čechách. Jedním z nich je i Křivoklát.

  • Furiant okoření tuchlovickou přehlídku

    NOVÉ STRAŠECÍ/TUCHLOVICE. Lidí, kteří si dnes umějí čistě a od plic zazpívat a k tomu od podlahy zakřepčit, není mnoho. O dodržování folklórních tradic slýcháme spíš na východ od Česka. Světlou výjimkou je už dlouhá léta festival Tuchlovická pouť spojený s organizátorskou taktovkou novostrašeckého souboru Čtyřlístek.

  • Hoď strach za hlavu a jdi do toho

    Čtyřměsíční pobyt Kláry Khunové se protáhl na čtyři roky (2. část)

    Str. 4

    Divadelník z Čisté Antoš Frýda

    Učil v Senomatech, kde v roce 1914 i zemřel

    Str. 7

    Starosta marodil, neschopenku neměl

    Z jednání zastupitelstva v Rynholci

     

    Str 3