Hrozí metyl v palírně?

ZDERAZ (lep). „Při pěstitelském pálení nemůže dojít k tomu, že by koncentrace metylalkoholu byla tak vysoká, že by poškodila lidské zdraví,“ říká majitel palírny ve Zderazi Ladislav Kesler. „Podle mého názoru spíše došlo k tomu, že někdo někde přidal chemikálii metylalkohol do potravinářského lihu a přehnal to s její koncentrací.“

Pověstná „bílá hůl“ čili jedovatý metanol vzniká při štěpení pektinu, který je obsažen v ovoci. Pokud jsou dodrženy všechny zásady, nemusí se pálící pěstitel ničeho obávat. Metanolu je v pálence zanedbatelné množství a navíc etanol působí jako protijed. Navíc se metanol dá odstranit například rozmělněním a pasterací ovoce nebo přidáním enzymů do kvasu. Pektin se poté zčásti přemění na cukry, a ty pak zkvasí na alkohol. „Hlavní zásadou, kterou se všem snažím vštěpovat, je, že ovoce, které se dává do sudu, musí být měkké. Čím měkčí, tím je riziko vzniku metylalkoholu nižší. Navíc se jeho podstatná část oddělí v prvním litru. Ten já vždy odděluji. Neznám žádný případ, kdy by se někdo otrávil produktem z legální palírny,“ uzavírá Ladislav Kesler.

Anketa
Co říkáte novému parkovacímu systému na Husově náměstí, který město spustí od 1. 8.?
Katalog služeb

RAPORT.CZ
TYDENIK PRO RAKOVNICKO A NOVOSTRASECKO

Prezentace spadá do kategorie Úspěšný web

© Copyright 2009 Týdeník Raport - všechna práva vyhrazena


Bez písemného svolení vydavatele je zakázáno jakékoli užití částí nebo celku díla, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem,
mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce.