Co byste vrátili (popřípadě nevrátili) z předlistopadové doby?
| Jan (22 let, narozen v Rakovníku) | 21.11. 2009 11:43:21 |
| Karel: Kupříkladu mou babičku na VŠ nepustili jen kvůli tomu, že její tatínek (můj praděda), byl za první republiky živnostník, kterému po válce všecko vzali, a v době totality dával kolem sebe najevo, že s režimem nesouhlasí. Samozřejmě papír Vám na to nikdo nedal, ale takové věci byly přeci veřejným tajemstvím, o kterém každý s IQ 70 a výš dobře věděl. Kolik vzdělaných a kvalitních lidí v té době bylo delníky, a namísto toho byl na úřednických postech a v manažerských funkcích nedostatek kvalifikovaných lidí. Kolik jen učebních oborů na výsokých školách bylo uzavřeno v době normalizace jen díky tomu, že v řadách kantorů se prováděly čistky nevhodných osob. A co se mi na době před listopadem '89 nelíbí? Zchátralé vzdělání, slabá, vyčerpaná a (ze strany SSSR) vykořistěná ekonomika, nedostatek všeho možného zboží, počínaje potravinami, konče základní spotřební elektronikou, těch věcí je opravdu hodně. Kolik let lidé museli čekat, aby si mohli domů pořídit novou lednici, automatickou pračku, televizi, telefonní stanici, nový automobil? Málokdo měl občas nějaké ty banány nebo pomeranče, to ještě třeba jen na Vánoce. Jakou člověk byl hvězdou, když si pořídil nový svetr nebo dokonce džíny? Kolik lidí v té době mělo bony, aby si za ně mohli něco koupit v Tuzexu? Velmi omezená možnost cestování, a když už někdo měl na to, jet někam k moři, bylo to jednou nebo dvakrát. Dnes si průměrná česká rodina může dovolit jet jednou do roka k moři a v zimě ještě na hory. Další velké negativum bylo, jak si každý všecko před revolucí záviděl. Dnes už závidějí jen ti, co nemají snahu a raději vysedávají v hospodě, utratí měsíčně pětinu peněz z výplaty, ne-li více, a vše za alkohol, cigarety, další neřesti a jen sedí a nadávají na dnešní dobu (mimochodem, na "tu" dnešní dobu, která jim nadávat veřejně již dovoluje). Místo toho kdyby na sobě zamakali, mohou si žít za chvíli podobně. Jak dnes, tak i tehdy existovala korupce, a bez úplatků, byť jen v podobě nějaké té "lahvinky", lidé kolikrát u ostatních nepochodili. Kdekdo na druhého lecos udával, aby si sám polepšil. Všudepřítomná cenzura nedovolovala umělcům se projevovat, psát v novinách pravdu. Místo toho se lidem lhalo, jak se všichni mají dobře. Díky bohu za dnešní svobodu projevu! A že na drahé dovolené a dobrou životní úroveň mají jen podnikatelé? To není zdaleka pravda. Podle mého názoru, ten, kdo něco takového tvrdí, rozhodně přehlíží ty podnikatele, většinou drobné živnostníky, již na tom nejsou úplně nejlépe. A těch je daleko více než těch úspěšných. Kdyby se na svět tací dívali více objektivně, určitě by na to časem přišli. Čím dál více se v některých oborech více vyplatí být pod někým zaměstnán, než provozovat živnost. Stát podle mého názoru živnostníkům, a především těm drobným, hází klacky pod nohy. A pozitiva té doby? I ten, kdo se na sobě nemakal, měl své životní jistoty (je to vlastně pozitivní?). Nebylo tolik těžké najít si jako mladý bydlení, ... no a žádné jiné pozitivum mě už asi nenapadá. Nikdy jsem nebyl vedený do své dospělosti žádným politickým směrem, dokonce ani na základní či střední škole nám nic o předlistopadové době nikdo nic neříkal, v moderních dějinách jsme se dostali nejdále k první, nanejvýš k druhé světové válce. Své názory jsem si vytvořil postupem času nejen na základě informací z médií, ale i knih, časopisů, internetu a hlavně vyprávění lidí, kteří v té době žili. Vyslechl jsem si názory těch, co si na ten předlistopadový režim stěžovali, i těch druhých, spokojenějších. A díky bohu za tu (částečnou) svobodu, co tu dnes máme. Tak, jsem sepsal možná pro někoho poněkud vysilující příspěvek :-). | |
| Karel | 20.11. 2009 15:27:27 |
| Paní Jano, v které době jste musela s přihláškou na VŠ dávat i přihlášku do KSČ? To neznám. To by jinak nevystudoval ani Václav Klaus :-) Nevím ani o tom, že by se někdo musel zpovídat, že si vybral střední školu mimo bydliště. Trochu mimo. | |
| Jana | 19.11. 2009 07:24:24 |
| Jsem ráda,že se nemusím nikde zpovídat,proč jdou moje děti na školu kterou si vybraly,bez ohledu na bydliště.Mně v devítce dali vybrat ze čtyř maturitních oborů ,protože v rámci okresu jich víc nebylo.Jít dál,nedej bože mimo okres či kraj,bylo nad možnosti rodiny a ochotu základky udělat něco navíc. Kdo z vesnice šel na VŠ,byl pokládán za něco výjimečného,co se tam jen tak nevidí. Jsem ráda,že zároveň s přihláškou na VŠ ,nebude můj syn muset podepsat ještě jednu přihlášku ,do té "správné " strany,protože jinak by neměl šanci studovat.Školu zajímá co má v hlavě,nikoli čím jsou jeho rodiče.Na cestování jsem neměla peníze už tehdy,takže mi v tomto ohledu nic neschází ani teď. Nevím o ničem,co bych i třeba jen kvůli sobě chtěla vracet. | |
| Jirka | 18.11. 2009 13:45:22 |
| Jeden můj známý kdysi říkával: Už aby se vrátili komunisti, nebo se udřem. Myslel to samozřejmě s nadsázkou, ale fakt je, že dnešní pracovní i životní rytmus je většinou hodně náročný. | |
| aja | 17.11. 2009 23:03:10 |
| vrátila bych jistotu práce ,bydlení možnost poslat dítě na tábor za přijatelné peníze ,klid a více soudružnosti mezi lidmi ,ne jako ted kdy jsou lidi vynervovaný ,vystresovaný ,co je platné že se může ven ,když na to mají pouze podnikatelé ,obyčejní lidé jsou rádi ,že žijou a vyjedou si nanejvejš někam k rybníku a to ještě poslední dobou je plno lidí ,že má nějakou tu práci a že zaplatí nájem a má co do pusy .Neříkám ,že to byla super doba ale pro normální pracující lidi jo ,dnes je vše jen o penězích | |
| Petr | 17.11. 2009 12:52:05 |
| Sociální zázemí,možností bydlení a povinost pracovat. | |
| Karel | 06.11. 2009 17:39:24 |
| Omezené cestování je stále opakované klišé. A pravdivé jen zčásti. Pokud si vezmete do ruky deníky ze 17.11.1989, třeba Mladou frontu (titulní strana), tedy ze chvíle, kdy ještě nikdo netušil, že se něco stane, tak je tam stanovisko vlády ČSSR, které tvrdí, že se připravují tzv. evidenční listy, které umožní volný výjezd a volný návrat. Prý v horizontu měsíců. Má to navazovat na změnu ústavy. Změny to velmi urychlily. Jistě si vzpomínáte, že jste vyjížděli ještě v prosinci na takové kartičky (evidenční statistické listy). Takže volné cestování by bez "listopadu" přišlo možná o měsíc, dva... později. | |
| Sláva Vaic, Rakovník | 06.11. 2009 13:17:23 |
| Pokud bych měl vzpomenout pouze jednu věc, která mi v předlistopadové době vadila, tak bych jmenoval nemožnost volného cestování po světě. Myslím, že na to bolševik dojel. Výběr mezi dvěma jogurty, třemi modely aut a fronty na banány bych oželel, ale NESVOBODU? Nikdy. Chápu, že dnešní mladí neví, o čem je řeč. Je to dobře, ale občas jim to připomeňme. | |
Prezentace spadá do kategorie Úspěšný web
© Copyright 2009 Týdeník Raport - všechna práva vyhrazena
Bez písemného svolení vydavatele je zakázáno jakékoli užití částí nebo celku díla,
zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem,
mechanickým nebo elektronickým,
v českém nebo jiném jazyce.